Živković: Bečić i Krivokapić uz podršku Crkve najveći gubitnici izbora

4

Bivši lider Liberalnog saveza i jedan od osnivača Građanski inicijative “21. maj”, Miodrag Živković najavio je u emisiji “Zumiranje” RTCG da će se ponovo politički aktivirati “do prvih sljedećih izbora”.

“Moj politički put bio je ravnomjeran i okrenut Crnoj Gori. Kad sam se prije 14 godina povukao, riješio sam da se nikada ne vratim. I da se nisu desili događaji koji ugrožavaju karakter Crne Gore kao države sigurno ne bih se ponovo politički aktivirao. Želim da se aktiviram do noći prvih sledećih izbora. Politika me ne interesuje posle tih izbora. Želim da se kao na referendumu, potrudimo da Crnu Goru vratimo sebi”, kazao je Živković.

On je objasnio da GI “21. maj” predstavlja najšire udruženje građana koje otvara vrata svima onima kojima je Crna Gora u srcu.

“Trebaju nam i oni koji su bili opravdani kiritčari DPS zbog njenog lošeg vladanja. Nama treba svaki taj glasač i da se svi okupimo oko Crne Gore koju moramo spasiti i dovesti u red”, rekao je on.

Živković navodi kako je siguran da bi suverenistički građani, zajedno sa manjinskim partijama, zavrijedili ozbiljnu većinu od preko 55 odsto da se sjutra održe vanredni izbori u Crnoj Gori.

“Formalno na tim izborima nije pobijedila građanska Crna Gora, ali signal da je DPS sinoć uzeo preko 40 odsto glasova, da je SDP bio na granici cenzusa, apsolutno govore kada uzmemo druge sredine u Crnoj Gori u kojima žive manjinski narodi koji su posebni čuvari građanskih vrijednosti Crne Gore, da su oni najveći garant da suverenistički glasači zajedno s njima daju taj pozitivni efekat i da se ovi “oslobodioci” na prvim narednim izborima vratiti odakle su došli”, ocijenio je Živković.

On je kazao da je siguran da nikšićki izbori nijesu reper za cijelu Crnu Goru i da se taj grad nije oslobodio, kako navode iz partija koje čine vlast na državnom nivou.

“Nikšić se sinoć nije oslobodio i, u negativnom smislu, osjetiće novu vlast kao što je Crna Gora osjeća na državnom nivou”, ocijenio je Živković.

Za njega je rezultat nikšićkih izbora očekivan.

“DPS me iznenadila sa dobrim izbornim rezultatom, nijesam očekivao da će dobiti toliko, jer bilo je prirodni očekivati da stranka po prvi put djeluje u opoziciji na državnom nivou može ponoviti rezultat, uobičajeno je da takve stranje padaju na prvim sljedećim izborim. Uspjeli su da održe homogenim svoje biračko tijelo i naprave jedan zavidan rezultat”, kazao je Živković.

Dobrom rezultatu DPS, smatra Živković, doprinijelo je to što su njenu listu predvodili nekompromitovane osobe poput Sanje Damjanović i Jefta Erakovića.

On je ocijenio da SDP nije ispunio cenzus jer je jedan broj građana, koji bi ih i glasao, podržao DPS kao daleko jaču suverenističku partiju.

I drugo, mislim da su napravili ozbiljnu političku grešku što svoju kampanju nijesu usmjerili prema kritici GP URA, jer dijele slično biračko tijelo. Siguran sam da bi na taj način SDP jačao, a URA slabila”, rekao je Živković.

Za njega je Demokratski front, uz svu medijsku i novčanu pomoć iz Srbije veliki gubitnik nikšićkih izbora, ali i rezultat Demokrata, odnosno koalicije “Mir je naša nacija” takođe smatra lošim.

Tu listu su, kako dodaje, otvoreno predvodili predsjednik Skupštine i premijer, uz učešće gotovo cijele Vlade i podršku administratora Mitropolije crnogorsko – primorske Joanikija .

“Njihov izborni rezultat, uz kompletnu infrastrukturu Srpske crkve u Crnoj Gori da je svega 23 odsto. Zato ja kažem da je to loš izborni rezultat”, navodi Živković.

Demokrate nijesu, kako tvrdi, građanska partija jer Crnu Goru vide kao srpsku Crnu Goru i uz lojalnost SPC mnogo su više za teokratski pristup, nego građanski.

URA je u Nikšiću dobila, kako navodi, ono što je i zaslužila.

“Abazović je sinoć rekao da mu je mnogo važnije od tog jednog mandata što je poražen DPS. Zamislite te prepotentnosti i licemjera, da kritikujete za poraz nekoga ko je 18 puta jači od vas, jer DPS je dobio 18 mandata, a URA 1”, poručio je Živković.

On je ocijenio da su uslovi za održavanje izbora u Nikšiću bili daleko od regularnosti, iz epidemioloških razloga i nedozvoljenog miješanja druge države.

“Mediji i novac iz Srbije koji se slio u Nikšić apsolutno je favorizovao jednu izbornu stranu i ove izbore učinio potpuno neregularnim. To je trebalo spriječiti, ali, nažalost, nije imao ko da spriječi”, kazao je Živković.

Bivši lider liberala je ponovio ocjenu da smo, nakon izbora 30. avgusta, umjesto građanske i demokratske, dobili teokratsku, svetosavsku, klerošovinističku Crnu Goru.

 

4 Comments
 1. Ubljanin komentariše

  Ovaj fasista, ljudski kameleon, politicki unistitelj liberala, mrzitelj predaka- ne zasluzuje da komentarise ni albansku drugu fudbalsku ligu,a kamoli neminovne promjene na bolje u nasoj opljackanoj zemlji!

 2. Ja komentariše

  E govno jedno dabogda ti sve zlo i nesrećno bilo majku ti jebem ,i jebo ti milo majku i tebi i svima ko tebi ko što vam je

 3. zorzi komentariše

  Ti si svoje otprdio odavno..sad mozes samo da talasas

 4. Dušan komentariše

  Avetinja rasrbljena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.