Zelenski pozvao Putina na sastanak: “Hajde da pričamo o tome čiji je Krim…”

0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je da se organizuje sastanak s njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom da bi se riješila kriza između te dvije države.

On je to poručio u videu koji je postavio na svom Facebook profilu.

“Sada se obraćam ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Treba li da razgovaramo? Moramo to! Hajde da to uradimo! Hajde da pričamo o tome čiji je Krim i ko nije u Donbasu”, rekao je Zelenski.

On je dodao da želi da lideri SAD-a, Njemačke, Francuske i Velike Britanije budu prisutni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Moskva je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine. Nedugo nakon toga, počeli su podržavati separatiste na istoku Ukrajine u regiji poznatoj kao Donbas, a u konfliktima je poginulo oko 13 hiljada osoba od 2014. godine. Rusija poriče umiješanost u konflikte u Donbasu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Kremlj razmotriti poziv Zelenskog, ali je dodao da „nije spreman odgovoriti u ovom momentu“.

“Moramo razumjeti postoji li perspektiva za takav sastanak, i drugo, trebamo shvatiti da je ovo novi format koji je ponuđen“, istakao je Peskov novinarima u Moskvi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.