Zbog bjekstva Lješkovića saslušavan načelnik forenzičko-sudske psihijatrije

0

Načelnik Odjeljenja za forenzičko-sudsku psihijatriju, doktor Jovo Đedović, nekoliko puta saslušavan je u kotorskoj policiji zbog bjekstva pritvorenog Radoša Lješkovića, kazali su iz Uprave policije.

Oni nijesu objasnili šta su pitali Đedovića, a iz Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota danima ne odgovaraju na pitanja – ko Lješkoviću omogućava privilegije koje uključuju i posjete u nedozvoljeno vrijeme, ali i to da ne boravi u zaključanoj i dodatno obezbijeđenoj sobi.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor su na okolnosti u vezi sa licem R. LJ. prikupili obavještenje od lica J. Đ. u više navrata”, kazali su iz UP.

Lješković je krajem aprila treći put pobjegao iz te psihijatrijske ustanove. Slobode je lišen nakon 40 dana, u rodnom Nikšiću.

Odgovarajući na pitanja što će učiniti da spriječe bjekstvo lica lišenog slobode, kojem neko uporno omogućava da boravi u bolnici, umjesto u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, iz Uprave policije objasnili su da kotorski policajci povremeno obilaze prostor u blizini Specijalne bolnice.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor u okviru svojih nadležnosti preduzimaju mjere i radnje povremenog obilaska prostora u blizini Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota kako bi u slučaju eventualnog bjekstva lica preduzeli odgovarajuće radnje. Međutim, Službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor nemaju drugih zakonskih mogućnosti za preduzimanje mjera i radnji u okviru zdravstvene ustanove Specijalna bolnica za psihijatriju Dobrota u Kotoru (organizovanje obezbjeđenja i sl.) kako bi eventualno spriječilii bjekstvo lica”, odgovorili su iz Uprave policije.

Kazali su i da im nije podnijeta prijava o izvršenom pretresu Lješkovićeve sobe i pronalasku bonseka i specijalne žice, što se, prema tvrdnjama izvora “Vijesti”, dogodilo početkom prošle sedmice.

Sagovornici iz te zdravstvene ustanove “Vijestima” su saopštili da su Lješković i Boško Filipović 16. juna uveče pravili haos na Odjeljenju za forenzičko-sudsku psihijatriju, gdje su obojica smješteni odlukama suda. Navodno, oni su te noći pravili nered, lomili inventar, vrijeđali dežurnog ljekara i tehničare, prijetili im.

Direktor SPB Dobrota, dr Aleksandar Mačić od 17. juna ne odgovara na pitanja o tome, ali ni na pitaje je li tog dana ponovo napadnut pritvoreni Mitar Vučinić i je li o tim incidentima obavijestio Upravu policije.

Izvori iz bolnice tvrde da je Vučinić tog dana ponovo napadnut, a potom i premješten na drugo bolničko odjeljenje.

Isti sagovornici kazali su “Vijestima” i da je u Lješkovićevoj sobi pronađen alat, koji je najvjerovatnije spreman za bjekstvo…

Neće odgovarati za bjekstvo?

Taj Nikšićanin 25. aprila bonsekom je presjekao rešetke na prozoru i pobjegao sa Odjeljenja za forenzičko-sudsku psihijatriju na kom je bio smješten odlukom suda, ali to najvjerovatnije nije dovoljno da bi odgovarao zbog krivičnog djela bjekstvo lica lišenog slobode.

To proizilazi iz odgovora dostavljenim “Vijestima” iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, odakle su pojasnili da je dežurni tužilac obaviješten o “predmetnom događaju od strane OPS UP OB Kotor”, da je policiji dao uputstva da preduzmu određene radnje:

“Radi utvrđivanja okolnosti predmetnog događaja, a radi ocjene da li se u radnjama nekog lica stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nijesmo u mogućnosti da Vam odgovorimo do kojih smo saznanja došli, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza. Ukazujemo da je za postojanje krivičnog djela bjekstvo lica lišenog slobode iz člana 393 Krivičnog zakonika Crne Gore potrebno da je do bjekstva lica lišenog slobode na osnovu zakona došlo upotrebom sile protiv nekog lica ili prijetnjom da će se neposredno napasti na život ili tijelo nekog lica”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Iako je direktor psihijatrijske ustanove u kojoj je Nikšićanin smješten poručivao da Lješkoviću nije mjesto u toj bolnici, jer “radi se o spretnom kriminalcu, simulantu”, on je nakon hapšenja vraćen na Odjeljenje za forenzičko-sudsku psihijatriju.

Nekoliko dana nakon povratka, Lješković je napao i povrijedio pritvorenika Mitra Vučinića.

Čelanović je prije nekoliko dana “Vijestima” kazala da su predmet formiran tim povodom proslijedili Višem državnon tužilaštvu u Podgorici:

“…Radi ocjene da li se u radnjama nekog lica stiču elementi krivičnog djela iz njihove nadležnosti”.

Vučinić je napadnut i povrijeđen 14. juna uveče, a to pokazuje i snimak nadzornih kamera u koje su “Vijesti” imale uvid.

Na snimku se vidi da Vučinić i Lješković koračaju hodnikom u susret jedan drugom. Vučinić razgovara telefonom, i ide suprotnom stranom od one kojom korača Lješković. U momentu kada se susreću, Lješković zamahuje rukom i udara Vučinića koji pokušava da se odbrani, ali i dalje dobija udarce. Nakon nekoliko sekundi, Lješković je oborio sugrađanina na pod i nastavio da ga udara.

Kamere su zabilježile i da iz ostalih soba istrčava više pritvorenika, ali u početku samo dio njih pokušava da razdvoji dvojicu Nikšićana. Nakon nekoliko sekundi, u taj prostor utrčava obezbjeđenje i najvjerovatnije medicinski tehničar, koji ih takođe razdvajaju, a potom im se pridružuju još dvojica pritvorenika. Ostalih nekoliko mirno je posmatralo tuču.

Nakon nepun minut, uspjeli su da savladaju Lješkovića i od njega otrgnu Vučinića.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da se incident dogodio 14. juna oko 21 sat, na Odjeljenju za forenzičko-sudsku psihijatriju, na kom su oba pritvorenika smještena odlukom sudova.

Kotorski tužioci danima ćute

Lješković, višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela, uhapšen je 4. juna u Nikšiću, nakon četrdesetodnevnog bjekstva. Prethodno, 25. aprila, pobjegao je sa Odjeljenja za forenzičko-sudsku psihijatriju u Dobroti.

Slobode je lišen u Nikšiću, u stanu bezbjednosno interesantnog lica Željka Jokovića, u Trebješkoj ulici.

Iako je taj Nikšićanin prethodno pobjegao iz ustanove u kojoj nije bio svojom voljom, već odlukom suda, nikšićko tužilaštvo Lješkovića je tada teretilo samo za krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga.

Iz tog tužilaštva “Vijesti” su tada uputili da od njihovih kolega iz Kotora potraže odgovore o eventualnom krivičnom progonu Lješkovića i za krivično djelo bjekstvo lica lišenog slobode.

Kotorski tužioci, međutim, danima ne odgovaraju na ta pitanja.

Iz ODT-a Nikšić nakon hapšenja Lješkovića i Jokovića kazali su za “Vijesti” da je postupajući tužilac dao nalog službenicima policije da prikupe potrebna obavještenja, nakon čega će, kako tvrde, odlučiti da li su u radnjama Jokovića ostvareni elementi krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

 

(Vijesti.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.