Zašto Vlada više ne pominje lustraciju: Ko štiti kadrove koji su se u prošloj vlasti ogriješili o zakon!

8

Više od tri mjeseca je prošlo od zvanične promjene vlasti, a od predizbornih obećanja vlast je jedino ispunila obećanje vezano za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dok se o Zakonu o lustraciji, i o porijeklu imovine i dalje ćuti. Postavlja se pitanje, ko iz nove vlasti štiti bivše kadrove i odlaže predlaganje i usvajanje ovih zakona.

Zakon o lustraciji i Zakon o porijeklu imovine bilo je glavno obećanje koje je građanima tokom kampanje dato, a javnosti nije jasno zašto ništa do sada nije urađeno po tom pitanju.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je u svom ekspozeu najavio da će među prioritetima njegovog kabineta, između ostalog, biti predlaganje zakona o lustraciji. Time bi se, kako je naveo, pokrenule korjenite reforme u oblasti vladavine prava.

Od ovih reformi za sada nema ništa, iako je premijer na početku to obećao. On je bio riješen da promijeni tužilačke zakone, pa se odjednom predomislio i pozvao poslanike da povuku podršku predlogu ovih zakona. Nedavno je, povodom sto dana Vlade o Zakonu o lustraciji kazao da će uraditi sve da dođu do najboljeg rješenja i da preispituju i analiziraju različite modele.

„Zasigurno nećemo odustati ni od toga zakona“, rekao je Krivokapić prije 15 dana, ali nije naveo kakav će konkretan korak preduzeti.

Vicepremijer Dritan Abazović koji po Tviteru “vedri i oblači” najavljuje hapšenja, pa pušta krupne a i sitne ribe, bio je najglasniji kada su ovi zakoni u pitanju.

“Dva zakona koje treba odmah donijeti su zakon o porijeklu imovine i zakon o lustraciji. Već su spremni. Oni koji ne mogu da dokažu imovinu, moraće da idu pred nadležne organe. U Crnoj Gori maloj ne znamo kako neko vozi ferari ili auto od 100.000 evra. I ove majbahe neće imati ko da kupi. Bahaćenja kao u Crnoj Gori nema niđe”, rekao je u septembru Abazović.

Policija, sudstvo i tužilaštvo oko kojeg se digla tolika prašina treba prvi da budu predmet lustracije, da se provjeri i vidi ko od njih krši ljudska prava i kome nije mjesto u najvećim državnim institucijama. Mnogima nije, to je davno utvrđeno, ali izgleda da nema volje u Vladi da krenu u rješavanju problema.

Ipak, iako su kako kaže spremni, niko ne spominje niti predlaže skorije usvajanje. Građani još uvijek ne znaju odakle pojedinim funkcionerima iz bivše vlasti imovina. Pojedini se i dalje bahate, a Abazović ostaje da prijeti u prazno.

Zakoni stoje u fiokama, a Crna Gora će i dalje biti označena u Evropi po korupciji u tužilaštvu i sudstvu.  Možda će vlast opet tražiti mišljenje neke komisije ili ambasade, kao u slučaju SDT-a i Milivoja Katnića, umjesto da sama rješava probleme u “svom dvorištu”.

“Pravda nije u Vladi nego u pravosuđu i tužilaštvu. Pravosuđe nije odradilo svoj posao. Vlada želi da pravda zakuca na sva vrata, i da svi osjetimo da je to pravda”, poručio je Krivokapić povodom sto dana vlasti.

I građani žele da pravda zakuca na sva vrata, ali ako vlast nastavi ovim tempom, načekaće se svi koji su glasali 30. avgusta glasali za promjene.

8 Comments
 1. Ivi komentariše

  Marionetska Nato ska vlada. Nego kad će ovo da se oburda, jer ako ostane dekorisaće gradove po Crnoj Gori. Prodavci magle.

  11
  1. LipaLipa komentariše

   … sve vlade u oruzenju. svijetu. manje ili vise marionetske. vazalne. … samo ona ko finasijski nezavistan. odrziv …. moze biti samostalan. autonoman. mi to odavno nismo. … zakoni o poreklu imovine. lustraciji. jako kompleksni. … ako ura i imala nesto. zavrseno. mora na usaglasavanje. VK pa i ostali. … osnocno je. elementatno stabilizovati ukupni sistem. pa onda redom. … ne pravi se odklon od starog sistema tako lako. … premijer ispravno. pravda u tuzilastvu. pravosudju. a ne u Vladi. … aj zdravo. …

   3
   3
   1. Kontra revolucija komentariše

    Opet ovaj Krivokapicev bot !.
    Pa koja mala drzava sa takom vladom moze da bude financijski nedodirljiva ?.
    Pricaš ponovo gluposti u korist Krivoga !.
    Nesamostalnost je neizbezna kod takvih banana drzavica i koruptnom ulizavackom vladom !.
    Stvar je u sistemu :
    Koliko zeliš da se naguziš ?.
    A ova vlada vec se od prvog dana naguzava !.

  2. Ksilofon komentariše

   Pitanje ja zašto skupština ne pominje lustraciju, na njima je da usvoje zakon, ne na vladi.

 2. Litijas komentariše

  Zdravko izgleda stiti kadrove dpsa, sta je po srijedi? Vjerovatno mu to zapadne ambasade naredjuju.

  1. Vrabac komentariše

   A ko bi drugi…

 3. Gabrijela komentariše

  Građani očekuju sveobuhvatne i mnogo brže reforme od ovoga što je dosad viđeno. Nadamo se da neće biti zabušavanja u tom pogledu.

 4. sanya261 komentariše

  Zdravko ocigledno radi pod pritiskom nekih drugih ljudi posto nista sto je obecao nije ispunio. Radi sve suprotno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.