“Zamjena teza na seoski način“

“Zamjena teza na seoski način“

Glasnuo se Dudule posle pauze, malo duže. Čekao Dudule da prođu odmori. I neka se glasnuo, pogotovo ako ima istine u tim oglašavanjima, neka je. Kad gone njega oni uz čiju je pomoć „napravio pare“ prirodno je da i on goni njih. Kad su zabacili laso već da mu ga ture oko šije, a jesu.

Nego ima tu nešto zanimljivije od tog mehanizma kako funkcioniše bogaćenje u tranzicionim društvima koje prosto nije moguće bez politicke potpore. Ne u Crnoj Gori nego svud u Univerzumu! Dakle, taj neki sekretar VDT nakakav neno, neću se bavit zaista svakovrsnim profilima, al eto, da bi lakše „ukačili“ suštinu priče, dakle taj, sekretar VDT zvani neno, nekoliko puta u teleVon kaže Kneževiću koji ga navodi, kao macinom travom omamljenog, „jesi li davao ti? A da jesam!” No će mene sagoret a on će reć da nije uzeo…“

E pa ovako, Ivicu Stankovića ne poznajem, ili, poznajem ga malo više nego li on mene, iz priče. Kad je stupio na dužnost, kad su ga mnogi osporavali, bio sam jedan od rijetkih koji ga je branio u Pobjedi govoreći „ ajd’ da pustimo tog čo'jeka da radi pa onda da vidimo šta i kako…“ Tako je nekako i bilo, nijesam se mnogo zanimao za njegov rad osim u par situacija kad me se pitalo šta mislim o njemu i načinu na koji radi. Da li je trebalo da se oglasi ili ne u nekim varijantama. I opet sam govorio, ajd’ da ga pustimo, da vidimo… Imate Vi neka saznanja da nešto radi loše, ne al pitamo Vas.. možda Vi znate bolje“ i tako. U par navrata. I opet, ne mogu dovodit Stankovića u kontext marifetluka bez dokaza materijalnih, to je elementarno.

Toliko zna i zlosretni neno sekretar, koga će sagoret, kako sam reče. I onda, neno, koji je znao da će ga sagoret je uradio šta? Malo zapuc'o izvan Crne Gore. Kako? Đe? Lako? Ali ni to nije nabitnije, pa ČAK ni cifra kojom Dudule lamentira a koja se kreće u rasponu od 700-800. ‘Iljada, evra. Nije se Dudule žalio kad se punio a nije se žalilo ni kad se tiskalo i metalo da bi se pripunilo, nije Dudule žalio. Flantrop Dudule, voli da učini, pogotovo onim na vlasti. No nećemo ni o Dudulu u tom kontextu, kad su se, zadrigli, uzajamno tapkali po debelim dupetima bilo im je lijepo, svima.

Dakle, šta je suština? Fakat da onaj kako ga ironično zovu „tajnovidac“ a ja nikako ne bih radio takve komparacije jer su to ljudi koji su u posjedu izvanrednih intelektualnih mogucnosti poput Vladike Rada npr. Tesle i sl. dakle, on je rekao, citiram „ Ivica Stankovic je profesionalac i odličan pravnik..“

Zemljače, kakav je pravnik u konkretnom slučaju je POTPUNO IRELEVANTNO! Ono što je bitno je da li Knezevićeva priča ima utemeljenja u istini ili ne! Ništa drugo u konkretnoj priči nije bitno. I onda ta ruralna zamjena teza, tako omiljena disciplina kod pojedinih figura iz vlasti, prosto izaziva nagon za dijarejom. Dake, da li je Ivica Stankovic profesionalacc i odličan pravnik mi je potpuno nezanimljivo u pomenutoj priči. Da li je dobijao pare od odbjeglog Knezevića ili nije, e to je pitanje svih pitanja u ovoj priči. Umjesto zamjene teza i „ljubavi na seoski način“ i djelanja u pravcu otkrivanja istine preporuka je da se pristupi ovom drugom. Što brže to bolje, tako se meni čini bar.

Saša Dr.Đurović

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *