Zajedno za budućnost

0

Jedna od velikih zabluda koju odlazeći režim u Crnoj Gori (CG) i Nikšiću želi da plasira kao istinu je da se na izborima u Nikšiću odlučuje ko će pobijediti – Srbi ili Crnogorci, odnosno da li će Nikšić „postati srpski“ ili će „biti crnogorski“, da li će biti „okupiran“ ili će „ostati svoj“. Ove lažne konfrontacije su dio političke filozofije Đukanovića da u CG dijeli, a ne miri, da jedni u manjini gospodare, a drugi, u većini, „zahvalno“ služe nametnutom gospodaru. Da je ova neuspješna politička kampanja samo vid jevtine političke manipulacije i ideologije sukoba jasno pokazuju sledeći demografsko-sociološki podaci.

Prvo, Nikšić je grad u kome živi preko 63% Crnogoraca i oko 25% Srba, što znači da je ukupan broj Srba oko 14.500, u šta su uključena i tek rođena djeca, odnosno svi nepunoletni građani. Ovo ukazuje da je ukupan broj Srba sa pravom glasa u Nikšiću, prema određenim metodologijama računanja, negdje na nivou od oko 13.000. Drugo, imajući u vidu da je procenat izlaznosti na avgustovskim izborima u Nikšiću bio nešto iznad 82%, prevedeno u apsolutne brojeve to je oko 10.600 građana koji se osećaju kao Srbi, a koji su glasali. Treće, ukoliko uzmemo u obzir maksimalistički pristup, prema kome je čak 10.000 Srba glasalo za „Koaliciju za budućnost“, a samo 600 za druge liste, to dalje znači da je od ukupno 18.043 osvojena glasa ove koalicije preko 8.000 (ili 44%) bilo tzv. nesrpskih glasova. Četvrto, to ukazuje da su glasači druge dvije pobjedničke liste u Nikšiću bili isključivo Crnogorci, pri čemu su „URA“ i „Demokrate“ osvojili nešto više od 8.860 njihovih glasova, što zajedno sa 8.000 Crnogoraca sa liste „Koalicije za budućnost“, čini ukupno 16.860 crnogorskih glasova. Peto, imajući takođe u vidu da su SDP i SD osvojili nešto više od 2.500 crnogorskih glasova, zajedno sa 18.500 glasova za DPS – u pretpostavljenim uslovima gdje bi svi bili crnogorskog nacionalnog osjećaja – sa 16.860 Crnogoraca sa tri pobjedničke liste, prostom matematikom dolazimo do toga da je na izborima u Nikšiću učestvovalo okvirno preko 37.500 građana koji se osjećaju kao Crnogorci, od čega su pobjedničke liste osvojile 44,5%, a DPS oko 49%.

Zaključak je da je crnogorsko biračko tijelo u Nikšiću skoro podijeljeno, dok srpsko biračko tijelo većinski gravitira ka „Koaliciji za budućnost“, a u čijem ukupno osvojenom broju glasova Crnogorci čine više od 44%.

Eto zašto Milov DPS ne može pobijediti u Nikšiću. Pobjeda „Koalicije za budućnost Nikšića“ će biti pobjeda demokratije, a ne Srba ili Crnogoraca. To će biti njihova zajednička pobjeda i pobjeda građanskog Nikšića.

(Nacionalist)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.