Mladen Mikijelj

„Za tri godine u Nikšiću zaposleno 5.000 osoba, procesuirali smo sve slučajeve korupcije“

0

Povodom tri godine mandata, čelnici Opštine Nikšić su sa svojim saradnicima izložili postignute rezultate od kada su na poziciji vlasti, ali i planove za tekuću i narednu godinu, iz oblasti kulture, turizma, privrede, ekonomije, infrastrukture itd.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević podsjetio je da je 7. maja 2021. godine konstituisan lokalni parlament, a 10. maja izabran predsjednik Opštine. Kovačević je naveo brojne projekte, inicijative i planove koji su realizovani u posljednje tri godine.

– Ova lokalna samouprava se pokazala kao jedna od nastabilnijih u Crnoj Gori. Promjenili smo tri Vlade ali smo nastojali da uspješno djelujemo na korist našeg grada. Naša osnova pri stupanju na fukciju je bila da je potrebno promjeniti ambijent u našem gradu u okviru kojeg bi se povećala zapsolenost, a prema podacima Monstata i Zavoda za zapošljavanje u prethodne tri godine na teritoriji Opštine Nikšić registrovano je oko 5.000 novozaposlenih lica, odnosno za 43 posto je smanjena nezaposlenost – rekao je Kovačević, prenosi „Dan“.

Podsjetio je na osnivanje kćerke firme EPCG, odnosno EPCG Solar gradnja i njihove značajne projekte, otvaranje Waikiki-a, fabrike votke Beluga Nobelwood Adriatic sa oko 300 novozaposlenih, povratak Željezare, otvaranje Doma za stare „Nikšić“, koji su „zavrtili točak“ poboljšanja zaposlenja, a u planu je i otvaranje Lidl-a i Big fashion-a kojim će se otvoriti oko 500 novih radnih mjesta nakon donošenja Planskog dokumeta za Nikšić.

– U ovom periodu asfaltirali smo blizu 80 kilometara preko 300 putnih pravaca, a kada tome dodamo i put prema Likavici i Kapetanovom jezeru i rekonstrukciju puta Maočići-Velimlje i rekonstrukciju brojnih većih ulica dolazimo do cifre os oko 100 kilometara asfaltiranih i rekonstruisanih putnih pravaca, bez magistralnih puteva Nikšić-Kuside i putni pravac Jasenovo Polje – kazao je Kovačević i dodao da je nasuto preko 400 kilometara putnih pravaca nekategorisanih puteva.

Kovačević je podsjetio na izgradnju parkinga kod Dječjeg dispanzera i Dnevnog centra, potom kod škole u Straševini, groblja u Kočanima, adaptaciju više kvartova i rekonstrukciju i izgradnju brojnih dječjih igrališta ali i Vatrogasnog doma, nove zgrade Radio i televizije Nikšić (RTNK), Doma digitalne revolucije, vodovoda u Gornjem Grahovskom Polju, digitalizacije bioskopa u Nikšićkom pozorištu ali i sanaciju deponije Mislov do.

– Ovih dana treba da bude završena adaptacija ulice Voje Deretića, a brzo će biti završena i zapadna tribina na stadionu Sutjeske. Dvorac kralja Nikole treba da bude brzo rekonstruisan, a u planu je i izgradnja novog vrtića u naseljima Kličevo i Rudom Polju – rekao je Kovačević.

Istakao je i da su ulaganja u sport bila preko milion evra, kao i da su značajna sredstva izdvojena za oblast kulture u okviru koje je pokrenuta inciijativa da Nikšić bude Evropska prestonica kulture. Brojne su i nagrade koje je Opština Nikšić dobila, među kojima je nagrada za enetgetsku efikasnost, nagrada za najbolje prijateljstvo Romske i Egipćanske (RE) populacije koja je lično uručena Kovačeviću itd.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković istakao je da su prilikom preuzmanja vlasti zatekli dug od 33 miliona evra sa milion i po evra na računu, dok je danas na računu Opštine 7.300.000 evra, čime je Opština Nikšić trenutno jedna od finansijski nastabilnijih u Crnoj Gori, za kratak vremenski period.

– Prije tri godine kada smo došli na vlast kazali smo da ne dolazimo da vladamo već da služimo našim sugrađanima i čini mi se da smo djelima to i pokazali. Ono za šta smo zatvoreni jesu kriminalno-koruptivne šeme koje u ovoj upravi nema, a procesuirali smo sve slučajeve korupcije i vjerujemo da je to ispravan put – rekao je Vuković.

Vuković je istakao i da će u naredno mjesec dana završiti projekte čija je ukupna vrijednost preko 20 miliona evra.

– Napravili smo ambijent za privredu i investitore, ne reketaški kakav je bio ranije, nego partnerski i prijateljski i prema svakom investitoru postupili transparentno i odgovorno – naveo je Vuković.

Vuković je kazao i da će Nikšić dobiti status grada, veća ovlašćenja i izvore finansiranja kako to i zaslužuje ali i da će ocjena građana kada je u pitanju rad lokalne samouprave na kraju njihovog mandata biti najvažnija.

Sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić podjsetio je na tešku finansijsku situaciju na koju su naišli, sa milin i po evra na računu, ali da se brzo došlo do finansijske konslolidacije, te su kraj 2021. godine sačekali sa 6.900.000 evra.

– Mi smo po prvi put ove godine ostvarili suficit od 4,3 miliona evra racionalnom potrošnjom budžetskih sredstava i boljom i efikasnijom naplatom lokalnih javnih prihoda – kazao je Šoškić.

Ukupni prohodi su, prema riječima Šoškića, povećani za 9,3 evra u odnosu na godinu kada su došli na vlast.

– Prošle godine je ostvaren rekordan budžet, prihodi su bili 34,6 miliona evra dok su izdaci bili 24,5 miliona evra, na računima banaka 10,8 miliona evra. Ta sredstva smo kirstili racionalno ali nikad više ulaganja nije bilo za sport preko milion evra, za kulturu oko 500 000 evra, za subvencije 1,8 miliona evra, za potrebe Službe zaštite i spašavanja oko 800.000 evra, za Komunalno preduzeće oko 215.000 evra, za Parking servis 90 000 evra, Autobusku stanicu oko 50.000 evra, za Radio i televiziju Nikšić (RTNK) oko 809.000 evra dok je ove godine za RTNK projektovano milion evra – rekao je između ostalog Šoškić i dodao da su pomogli brojna privredna društva sa „finansijskom inekcijom“ od 100.000 evra.

Šoškić je napomenuo da je za tri godine vraćeno ukupno devet milona evra, koje su predstavljale finansijke obaveze Opštine Nikšić iz prethodnih godina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.