Za Šakovićem raspisana potjernica, označen da je organizator nabavke oružja

0

Za Podgoričaninom Markom Šakovićem (34) raspisana je nacionalna potjernica zbog sumnje da je 2019. godine formirao kriminalnu grupu koja je bila zadužena za nabavku oružja, saznaje Pobjeda.

Članovi te kriminalne organizacije, prema sumnjama istražitelja bili su njegova supruga Nataša Šaković, Podgoričanin Marko Filmanović i L. M.

Odlukom Apelacionog suda produžen je pritvor L. M. jer je, kako se navodi, ocjenom dokaza iz spisa predmeta osnovano sumnjiv daje počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret naredbom o proširenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako je pojašnjeno, djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

“L. M. je prihvatio da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije koje su mu prenesene, da preuzima oružje od drugih članova, čuva ga u svojoj kući i po dobijenim uputstvima predaje i prodaje drugim osobama”, piše u odluci.

Prema navodima istražitelja, Nataša Šaković je bila zadužena da vrbuje druge članove, prenosi poruke i uputstva između organizatora i drugih saradnika kriminalne organizacije i da preuzima nabavljeno oružje u većim količinama od Filmanovića.

“M. F. je oružje prethodno nabavljao za potrebe kriminalne organizacije, a potom ga predavao organizatoru i osobama koje odredi organizator. M. F. je prihvatio da u ovoj kriminalnoj organizaciji nelegalno i suprotno Zakonu o oružju nabavlja i kupuje oružje i da ga registruje na pravno lice čiji je vlasnik, te da ga bez prethodno pribavljenih odgovarajućih dozvola nadležnih državnih organa predaje drugim članovima kriminalne organizacije”, navodi se u odluci Apelacionog suda kojom je obrazloženo produženje pritvora.

Osnovana sumnja da je Filmanović bio dio grupe proizilazi iz njegovog iskaza u kojem priznaje da je počinio krivično djelo.

Iz dokumentacije koja je prikupljena tokom istrage proizilazi da je Filmanović kupljeno oružje predao Marku Šakoviću.

Marko Šaković je brat Milića Minje Šakovića i policija ih dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom.

Oni su odslužili kazne za ubistvo Miroja Baošića koji je ubijen 2005. godine.

Marko je osuđen tada na 12 godina, a Minja na 10, pa mu je kazna kao maloljetniku odlukom Apelacionog suda preinačena na vaspitnu mjeru u trajanju od jedne do četiri godine zatvora.

Marko i njegova supruga Nataša hapšeni su i u decembru 2017. godine zbog oružja.

Šaković je priznao krivicu i osuđen je na 11 mjeseci zatvora, dok je njegova supruga osuđena na sedam mjeseci. Policija je tada oduzela tri pištolja od Šakovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.