Vuk Slavuljica, bivši pilot MA, školovan na Oksfordu sa preko 3.600 sati letenja

7

Vuk Slavuljica, mladi pilot je koji svoju profesiju izuzetno poštuje i svoje zvanje opravdava besprekornim znanjem i postignutim rezultatima tokom školovanja, u sada već bivšoj kompaniji “Montenegro erlajns” imao je preko 3.600 sati letenja. Za pilota se školovao na prestižnoj pilotskoj akademiji na Oksfordu, gdje je zanat učio od najboljih vojnih RAF pilota priča za portal Srpske novine, o svom školovanju i istustvu. Slavuljica se nada da će nova kompanija ToMontenegro prepoznati njegove kvalitete i naći mjesto za njegovo pilotsko umijeće.

Imate 29 godina, bili ste pilot “Montenegro erlajns” kompanije sve do njenog zatvaranja. Koliko je izazovno i zahtjevno odlučiti se za karijeru pilota i kako je teklo vaše školovanje?

Svoju pilotsku karijeru sam započeo u “Montenegro erlajns” početkom 2015. godine i u kompaniji sam ostao do sada. Poziv pilota je izazovan, usko specijalizovan i krajnje odgovoran. Nakon podgoričke imnazije, koju sam završio sa Lučom, intenzivno sam nekoliko mjeseci spremao prijemni ispit za Oksford akademiju. Pošao sam za Englesku, položio prijemne ispite i dobio svoje mjesto na akademiji 2011. godine.

Završili ste jednu od najprestižnijih škola za pilote u Londonu. Koliko se školovanje u toj školi razlikuje od odnosu na školovanje u regionu i da li smatrate da ste u prednosti kada u odnosu na kolege koji nijesu tu školovani?

Ovo je najprestižnija akademija na svijetu i naravno da je diploma cijenjena shodno tome. Učio sam od najboljih, bivših vojnih RAF pilota, kapetana instruktora „Britiš Eirvejvsa“, ljudi koji su iznedrili pilote britanskog vojnog i civilnog vazduhoplovstva. Mnogo su strožiji kriterijumi u teorijskoj i praktičnoj letačkoj obuci, a pogotovo na ispitnim letovima. Prijemni je izuzetno složen, nema popravnih ispita. Samim tim što si dobio šansu na Oksford akademiji, pilot ima obavezu da je završi u roku. Neke djelove obuke koji se dobijaju tek kasnije u karijeri, mi smo imali kao studenti. Naša akademija se razlikuje od ostalih pilotskih akademija i škola i po tome što jedina ima obaveznu obuku u akrobatskom letenju. Obuku vrše bivši Top Gan instruktori na posebnom tipu aviona. To može biti jako korisno u nekim vanrednim situacijama za civilnog pilota.

 

U neformalnom razgovoru rekli ste mi da nijeste jedini u porodicu koji je pilot? Da li možete reći ko Vam je u porodici još u toj službi i koliko je to uticalo na Vaš odabir profesije?

Moj otac je bivši pilot ratnog vazduhoplovstva Jugoslavije i instruktor letenja na borbenim avionima, tako da sam rastao u pilotskoj porodici. To je imalo presudan uticaj da steknem ljubav prema toj profesiji. S obzirom da crnogorsko vazduhoplovstvo ne posjeduje borbene avione, odlučio sam da postanem civilni pilot.

Osim toga što ste uspješni pilot, Vi igrate i tenis. Kako nalazite vremena da uskladite sve to?

Tenisom sam se bavio 15 godina i igrao za sve selekcije Crne Gore. Sada ga igram rekreativno, a bavim se još nekim sportovima. Sport je moj način života, te većinu slobodog vremena provodim trenirajući. Uostalom moj deda Vojo je poznati sportski radnik te smatram da sam sportski duh naslijedio od njega. Izuzetno je bitno da piloti budu u dobroj fizičkoj kondiciji.

“To Montenegro” će biti nova avio kompanija u Crnoj Gori i kako imamo podatke iz ministarstva čija je to nadležnost, neki od zaposlenih iz “Montenegro erlajns” će biti angažovani. Kakav je Vaš stav po tom pitanju i da li ćete i sami biti angažovani, s obzirom na sve Vaše dosadašnje reference?

U mom dosadašnjem radu sam odgovorno izvršavao sve letačke zadatke, a nerijetko i u veoma složenim uslovima. S obzirom na moje letačko iskustvo, preko 3.600 sati letenja, kao i činjenicu da sam bio pred školovanjem za kapetana, ne sumnjam u prelazak u novu kompaniju.

7 Comments
 1. mucni glavom komentariše

  jos ako ti je najdraze da letis put beograda i da srbiju i crnu goru odozgo gledas sa istom ljubavi polozio si sve testove, znaci i one ljudske, moralne

  8
  2
 2. Rokes komentariše

  Samo je dečko zaboravio da se zahvali DPS-u što su mu omogucili i Oksford i zaposlenje i sate letenja

  7
  6
 3. Stjuardesica komentariše

  Nas predivni i lijepi kolega. Nikada arogantan, uvijek nasmijan i uvijek smo bili srecni kada smo s njim na letu jer smo znali da ce radna atmosfera biti odlicna i da smo u sigurnim rukama. Svaka cast svakome, ali Vuk je prepoznat medju svima po letackim sposobnostima. I jos – pravi drug! Nadam se je jos mnogim zajednickim letovima <3

 4. Ivi komentariše

  Platio DRPS, ovi naši Milu na UDG, dizali roditelji kredite, a ovo kretenče mlatilo za džabe.

  3
  5
 5. Marko komentariše

  Slavio je cijeli kosarkaski tim Vuka, vise nego pobjedu, kada nas je maestralno spustio na aerodrom, uprkos uzasnom nevremenu. I cuo sam da ga mnogi komentarisu kao izuzetnog pilota. Skroman decko i odlican lik. Vise puta sam bio na njegovom letu.

 6. Svaka cast komentariše

  Bravo momcino! Od postene loze si, pa ti ime daje da budes i dobar covjek i dobar pilot. A fale te svi da si pilot ipo!

 7. Podgoricanka komentariše

  Vuce, ozeni me!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.