Vujović: Vlast da pokrene dijalog o promjenama u pravosuđu

1

SDP još jednom poziva aktuelnu vlast da iskaže elementarnu političku odogovrnost i da pitanju neophodnih promjena i menovanja u pravosuđu pristupi otvaranjem dijaloga sa opozicijom i civilnim sektorom, u cilju postizanja neophodne kvalifikovane većine koju predviđa Ustav Crne Gore.

“Ukoliko vladajuća većina ne želi da prihvati više puta upućene pozive SDP da se kroz parlamentarni dijalog i inkluzivan proces koji vodi dogovoru i konsenzusu dođe do održivih i ustavnih rješenja, nije jasno zbog čega se oglušuju na iste takve pozive sa raznih evropskih i međunarodnih adresa”, kazao je Ivan Vujović, generalni sekretar SDP-a.

Ukoliko su evropska vlast kako tvrde i kako su se na kraju obavezali onim famoznim postizbornim Sporazumom, SDP ih pita zašto se ponašaju antievropski, antidemokratski i na kraju antiustavno.

“Zašto žele da, prkoseći EU, Venecijanskoj komisiji i ostalim našim partnerima, unilateralno i pravnim nasiljem rješavaju važna pitanja a da nijesu prethodno uradili ništa da se oko tih tema pokuša napraviti dogovor”, kazao je Vujović

SDP poziva vlast da zajednički rade na svim pitanjima koja se tiču crnogorskog evopskog puta i neophodnih promjena u pravosudnom sistemu.

“SDP će biti konsturktivan činilac ukoliko budemo radili sistemski, po zakonu i Ustavu, na kraju po demokratskim principima i sugestijama naših međunarodnih partnera”, uvjerava Vujović.

Podsjećaju da je implementacija Ustavnih amandmana jedno od ključnih privremenih mjerila bez čijeg ispunjavanja nema napretka na putu ka EU.

Podsjećaju i da implementacija Ustavnih amandmana znači da se postigne dogovor i kvalifikovana većina oko neophodnih promjena i imenovanja u pravosuđu.

“Podsjećamo ih da nema dogovora ako se prethodno na otvori parlamentarni dijalog, a to vlast ni skoro pola godine od konstituisanja Parlamenta nije uradila. Podsjećamo ih i da smo u istoj situaciji bili i 2013. godine, pa je tada Parlament, na čelu sa tadašnjim predsjednikom SDP, otvorio dijalog i zajedno sa opozicijom vlast postigla dogovor koji nam je omogućio otvaranje pregovora sa EU. Podsjećamo ih na sve to i na kraju pitamo – zašto se gospodo iz parlamentarne većine u čitavoj ovoj stvari ponašate jednako kao i DPS u prethodnom mandatu, odbijanjem da sjedneta za sto sa aktuelnom opozicijom i napravite dogovor. U aktuelnom ambijentu sve opasnijih političkih, pa i socijalnih tenzija, svaka odgovorna vlast bi otvorila dijalog na ključne teme pa i kada za to ne bi postojala ustavna i evropska obaveza, a u ovom slučaju i ona je očigledna”, ističe Vujović.

I za kraj poručuje.

“Za one koji se deklarišu kao građanski dio vlasti bliži se trenutak istine, naročito sada kada su dobili ozbiljna međunarodna upozorenja – da pristanu na ucjene DF ili da krenu putem dijaloga i poštovanja Ustava”, zaključuje Vujović.

1 Comment
  1. RANKO komentariše

    Obavezno pokrenuti traženi dijalog koji bi trajao dotle dok se sav novac iznese iz države a ostatak dokaza uništi. Usvajajte zakon odmah.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.