Vujović: Otvoreno novo poglavlje u odnosima između Crne Gore i Evropske unije, MKM dalo snažan doprinos ovom procesu

0

Današnja međuvladina konferencija, na kojoj smo dobili pozitivni IBAR, otvara novo poglavlje u odnosima između Crne Gore i Evropske unije, a našim građanima približava dugo čekane perspektive i mogućnosti, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Ističe da posvećenost Crne Gore i naše Vlade evropskoj agendi i ostavreni mjerljivi retultati ključ su ovog uspjeha, a administracija Ministarstva kulture i medija, sa usvojenim medijskim zakonima, dala je ovom procesu snažan doprinos.

“Nakon limitiranog progresa koji je Crna Gora ostvarivala kada je riječ o slobodi izražavanja i sektoru medija, usvajanje Zakona o medijima, Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu, na prijedlog Vlade, koji su bili dio uslova za dobijanjem pozitivnog IBAR-a, ostvaren je značajan napredak u unapređenju položaja i slobode medija, kao i demokratskih principa. Ovi zakoni su rezultat dugotrajnog procesa konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, uključujući medije, nevladine organizacije, sindikate, kao i vas, naše cijenjene međunarodne partnere. Ekspertska podrška naših evropskih partnera bila je ključna u oblikovanju zakona koji će osigurati slobodu izražavanja, veća prava novinara i veću odgovornost medija, po evropskim standardima i direktivama. Njihovo jednoglasno usvajanje u Skupštini nastalo je kao rezultat odgovornosti i zrelosti svih političkih subjekata koji su, svjesni važnosti dobijanja pozitivnog IBAR-a, prepoznali napor Vlade da procese značajne za dobrobit građana što prije dovede do kraja”, navela je Vujović.

Nepokolebljivo je , dodaje, naše opredjeljenje za unapređenje medijskih sloboda i demokratskih standarda i zbog toga su transparentnost, odgovornost i profesionalizam temelji na kojima ćemo graditi naš medijski sektor i imati objektivno informisane građane.

“Unaprijedili smo zakonodavni okvir, a naš budući najvažniji zadatak je dosljedna primjena usvojenih zakona, kako bi uspješno odgovorili novim izazovima i tehnološkim promjenama u medijskom pejzažu. Stvorićemo medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja, što je ključno za informisanje građana i zdravo funkcionisanje demokratskog društva, a kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno će doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija”, kaže Vujović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.