Vučič: Moratorijum znači da Albanci mogu samo da sanjaju nezavisnost!

1

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostovao je na RTS-u u emisiji “Intervju” gde je govorio o aktuelnim temama i događajima koju su poslednjih dana privukli pažnju srpske javnosti i obeležili nedelju za nama.

Vučić je govorio o potpisivanju ekonomskog sporazuma u Vašingtonu i nastavku dijaloga u Briselu, ali i formiranju nove Vlade, odnosima sa Crnom Gorom i merama za očuvanje zdravlja građana i ekonomije usred epidemije korona virusa.

“Znali smo da će biti tema koje nemaju veze sa ekonomijom”

– Pre odlaska u Vašington, naše službe su došle do informacije da će tamo biti tačaka koje nemaju veze sa ekonomijom, naročito imajući u vidu da su SAD odavno priznale Kosovo. Mi smo do pre godinu dana imali podelu na istok i zapad. U takvoj situaciji Srbija je bila ne evropskom putu. Mi smo uvek sedeli na srpskoj stolici, ali smo mogli da održavamo dobre odnose sa svima. Sada je situacija malo drugačija na globalnoj sceni, ne postoje više dve stolice, nego 4: Evropska unija, SAD, Kina i Rusija i plus Turska. Pozicija Srbije tu nije nimalo jasna. Za nas su vrata Bele kuće bila uvek zatvorena, nikada suštinski nisu bili otvoreni za nas, do ovog trenutka – rekao je Vučić.

– Bela kuća je bila rezervisana za Albance, ali i za sve druge koji su bili protiv Srba, u poslednjih 30 godina. To svaki Srbin zna. Uspeli smo to da promenimo, imali smo i neke investicije iz SAD-a – dodao je Vučić.

SAD su nam ukazale poštovanje

Kako je rekao predsednik Srbije, prema nam je sada ukazano poštovanje.

– Mislim da je Amerika odškrinula ta vrata ka nama. Hoti i svi njihovi lideri govorili su da idu u Vašington po međusobno priznanje, a slušali smo to i od svih onih koji ne žele Srbiji dobro. Kada smo odbili međusobno priznanje, niko više o tome nije pričao – kaže Vučić.

– Verujte mi da je bila teška borba, ali spremili smo se dobro i na sve smo imali odgovor. Uradili smo dobar posao za zemlju i na kraju smo sačuvali dostojanstvo zemlje, ali pokazali i da Srbija može biti poštovana u SAD. Nismo mi tamo otišli da bismo ostvarivali velike pobede tako što ćemo nekoga uvrediti. Nas je zanimalo da uradimo dobre stvari za našu decu, za budućnost Srbije. Da sačuvamo mir, a da Srbija ne izgubi ništa.

Na pitanje da li je očekivao da će doći do nesporazuma u dosadašnjim saveznicima Srbije, pre svega sa Rusijom, predsednik je odgovorio:

– Razgovarao sam sa predsednikom Putinom i mislim da ste mogli da vidite po reakciji Rusije koliko je poštovanje ruske države prema Srbiji. Putin mi se nikada nije izvinjavao, a ni Sergej Lavrov, a za ovo jesu obojica. Putin odlično razume probleme Srbije. Nisam ja neko ko je ruski, nemački, američki čovek. Ja sam Srbin, ali on zna u kakvoj situaciji radim i koliko je teško da čuvam mir i stabilnost, ali i da napredujemo.

“Nema smisla da kupujemo skuplji gas pored ruskog”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u Vašingtonu rekao da Srbija sigurno neće kupovati skuplji gas, LNG gas, već najpovoljniji na tržištu, kao i da je uspeo da izbaci tu obavezu za našu zemlju iz potpisanog sporazuma.

– Rekao sam da ćemo kupovati najjeftniji gas na tržištu i da ne mogu da obavezujem zemlju da kupuje skuplji gas, da to ne dolazi u obzir. Uspeli smo to da izbacimo napolje iz sporazuma – dodao je Vučić.

Upitan, gostujući na RTS, da li predsednik Rusije Aleksandar Putin ima razumevanje za diverzifikaciju u snabdevanju energentima Srbije, što predviđa sporazum iz Vašingtona, Vučić je rekao da diverzifikacija ne podrazumeva samo gas.

– Diverzifikacija nam je potrebna, to je poželjno i dobro za nas, jer podstiče konkurenciju i donosi nižu cenu, ali za nas nema smisla da kupujemo skuplji gas, umesto povoljnog ruskog gasa – rekao je on.

Ističe da je zato iz tačke osam, koja se odnosi na to, izbačen deo koji je predviđao da kupuje LNG gas iz drugog pravca.

Razgovor sa izraelskim premijerom

– U tački 16 piše da će Srbija do kraja meseca u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore i to će biti veliki podstrek za velike investitore iz celog sveta da dođu u našu zemlju. Ja sam o tome govorio i ranije. Ali, ima i deo da ćemo pomeriti svoju ambasadu do jula 2021. godine. To je jedino što piše, pošto sam čuo da se priča da smo podržali priznanje Kosova. To nije tačno. Pitao sam naše domaćine otkud ta tačka. Njima je to mnogo važno. Izrael je najveći prijatelj Amerike. Rekao sam da ne dolazi u obzir da se u papiru nađe i priznanje Kosova. Bez trunke stida ću reći Netanijahuu da nismo srećni i oduševljeni ako priznaju Kosovo – kazao je Vučić.

– Imao sam već razgovor sa predstavnicima velikih sila, oni su se pozivali na rezoluciju 1244, a ja sam ih pitao zašto su je oni pogazili. Video sam da su šokirani. Suština je u tome da ima mnogo onih koji bi da vode spoljnu, regionalnu i unutrašnju politiku Srbije jer je Srbija danas bogatija, važnija nego što je bila. Postoje neki koji nam neretko i prete, ali njima odgovaramo da Srbija nije šaka zobi i da ne mogu da je teraju u ćošak – objasnio je predsednik.

Moratorijum od godinu dana Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Alekdsandar Vučić izjavio je večeras da moratorijum koji se pominje u sporazumu iz Vašingtona znači da Priština ne može da traži nova priznanja, što su jasno i precizno potvrdili i američki predstavnici.

Vučić je u intervjuu za RTS rekao da je Srbija tražila da to piše u sporazumu, sa izuzetkom Izraela, i dodao da Priština ne može da dobije priznanje nijedne zemlje.

– Svake godine njima su odbijali prijem u UN, u Interpol, međunarodne organizacije i uvek smo mi ispadali loši momci koji ih u tome sprečavaju, ali smo na to trošili mnogo vremena i energije. Ovo znači da oni godinu dana mogu da sanjaju da dobiju svoju nezavisnost – rekao je Vučić i dodao da je pitanje da li će je dobiti ikada.

On je dodao da kada čuje kritike, posebno u Srbiji, koje kažu da je Izrael priznao Kosovo, da ćemo to videti tek, a da rezultati pokazuju kakvu je ko bitku vodio.

– Izrael je suviše velilka sila da bi smo mogli da utičemo na njenu odluku, naročito ako se sad upetlja SAD – primetio je.

Ukazao je da je u vreme bivše vlasti 90 zemalja priznalo KiM, a u ovih devet godina svega osam, a 18 je povuklo priznanje.

Prema njegovim rečima, moratorijum omogućava da se koncentrišemo na ekonomiju, bolji standard ljudi.

Na pitanje šta znači moratorijum gde se Priština obavezala da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a Beograd neće tražiti dalja priznanja Vučić je rekao da to znači bar godinu dana da se neće potezati takve teme i voditi kampanju priznavanja.

– Priština ne može da dobije nijednu zemlju, možemo samo mi da dobijemo, i ovo što sam rekao ne ide nam na ruku zbog ovog sporazuma. Ovih godinu dana znači da godinu dana ne mogu ni da sanjaju o priznanju – rekao je on.

“Niti se razgovara, niti će biti priznanja Kosova”

O priznavanju Kosova se uopšte ne razgovara u Briselu i nikada se neće dogoditi da Srbija prizna Kosovo, poručio je večeras predsednik Aleksadnar Vučić. On je rekao da bi predstavnici Prištine želeli neki sporazum, nešto, u kojem bi trebalo da dođe do nečega, što bi oni mogli da traže, ili nešto što ni sami ne znaju kako bi nazvali, ali tako da oni ne urade ništa.

– Hoti je rekao da oni ne odustaju od obaveza, od ZSO, ali tek kad Srbija prizna Kosovo. A, to se nikada neće dogoditi. To sam rekao njemu, evropskim zvaničnicima, i na najtežem mestu – rekao je Vučić za RTS.

Kako kaže, uvek će da ponavalja da do toga neće doći, i to ne zato što voli da govori ne, već bi, naprotiv, voleo da se dođe do kompromisa, jer ne treba konflikt ostavljati našoj deci, već je važno da se reši problem.

– Neki su zamislili ne da suštinski reše problem, nego misle da je dovoljno da izvrše pristisak na Srbiju. Ali, neće moći – naglasio je Vučić i dodao da ga neće pokolebati pretnje kako će da prođe na izborima.

– To me ne brine, ne moram ni da se kandidujem, ali neću učiniti da Srbiju oterate u ćošak i da mislite da ste time rešili stvar – rekao je Vučić.

On je istakao da se mora pronaći način da i Srbija nešto dobije.

– Šta ćemo sa bezbednosću Srba, pa ćemo tek tada da vidimo o čemu ćemo dalje da razgovaramo. Šta dobija Srbija, Srbi na KiM. Kako to Albanci na KiM imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi nemaju? Kako Srbi bilo gde nemaju to pravo? Koji je to princip – upitao je Vučić.

Istakao je da na ta pitanja nikad nema odgovora.

– A, znate da ne smete da podstičete tako nešto kod naroda, niti želju kod naroda na KiM, u RS, jer ne smete da izazivate sukobe, ali gledate nepravdu, jer samo vaš narod nema pravo koji svi drugi imaju – rekao je Vučić.

1 Comment
  1. Q komentariše

    A sto ti preda vojnu neutralnost EU fasiftima,sad prdnut neces smijeti bez Brisela pa ti guslaj borbene!??

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.