Vučević nakon razgovora sa Lajčakom: Nema govora da će Kurti ući u formiranje ZSO

0

Premijer Miloš Vučević izjavio je u Atini, posle više od sat vremena razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je njegov utisak da nema ni govora da će Aljbin Kurti ući u formiranje Zajednice srpskih opština.

„To je moj utisak, ja ne mogu da kažem da je to zvanična poruka Miroslava Lajčaka ali sam stekao utisak da Kurtiju ne pada na pamet da formira ZSO. Do kraja ove godine niko ni ne vidi plan njegove aktivnosti na formiranju ZSO, da ne ulazim uopšte kakav bi bio sadržaj te zajednice“, rekao je Vučević srpskim novinarima u Atini.

Vučević je kazao da ne može da kaže da je optimističniji posle razgovora sa Lajčakom ili da je dobio neka uvjeravanja da Priština ima dodatnu volju da smiri situaciju na terenu, ali je naveo da će Lajčak vrlo brzo posjetiti Beograd i razgovarati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

„Veoma sam zabrinut za situaciju na KiM, za sudbinu našeg naroda, moramo da čuvamo naš narod na KiM, da mu pomognemo a istovremeno da budemo strpljivi da razumijemo geopolitičke okolnosti, da ne nasedamo na provokacije da nas ne uvuku u ono što bi željeli“, poručio je Vučević.

On je ocijenio da je imao važan sastanak sa specijalnim predstavnikom EU.

„Važan susret sa Lajčakom, mislim da on razumije šta se dešava na terenu, meni je nejasno da niko ne može da izvrši pritisak na Kurtija ali dozvoljavam da ja nemam najbolji pregled situacije za to što se dešava“, rekao je premijer.

Naveo je da su pred Srbijom ne lake okolnosti i ne lak period.

„Moramo da čuvamo državu, da pomažemo naš narod na KiM, da ga sačuvamo, a da istovremeno ne ugrozimo cijelu državu Srbiju, da ne budemo uvučeni u neke sukobe jer bi Kurti to najviše želio i da budemo prikazani kao negativci“, zaključio je Vučević.

Svima je dosta „prazne priče“ o ulasku u EU

Premijer Srbije je ocenio da Evropa nije zaokružena bez zemalja Zapadnog Balkana i istovremeno poručio da je članstvo Srbije u EU strateški cilj, kao i da će se nastaviti reforme koje bi, kako kaže, trebalo da budu podržane i konkretnim merama.

Vučević je na panelu „Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope. Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog momentuma?“, u okviru Međunarodne konferencije „Mir i održiv razvoj“ ocenio da je naziv panela upravo glavno pitanje i za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Kako je dodao, suština tog pitanja ili odgovora leži u činjenici da je svima dosta „prazne priče“, kao i da su se ljudi zasitili očekivanja, ali je istovremeno poručio je vrijeme da se Zapadni Balkan ohrabri i da Evropa da jasan signal.

„Moramo dobiti konkretan signal iz Brisela“, poručio je Vučević uz podsjećanje da su se mogu čuti različita mišljenja od donosilaca odluka iz evropskih zemalja.

Vučević je istakao i da Srbija u potpunosti podržava evropski put Zapadnog Balkana i podsjetio da je naša država aktivna na različitim nivoima kada je riječ o regionalnoj saradnji, ali i saradnji sa EU.

U tom smislu je podsjetio na Berlinski proces, Brdo Brioni, Otvoreni Balkan koji je, ističe, pokazao da zemlje u regionu imaju svijest o neophodnoj saradnji na regionalnom nivou.

On je istakao da je za Srbija najteža tema vezana za pokrajinu Kosovo i Metohija, dodajući da bi kroz dijalog i iskustvo institucija EU moglo da se bude bliže pomirenju na terenu.

Lajčak: Neće sve biti lako i ružičasto

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je sinoć u Atini da je na zemljama Zapadnog Balkana da iskoriste aktuelni trenutak koji postoji u EU povodom proširenja i da se približe članstvu u tom evropskom bloku.

„Ako se sećate samita iz Soluna iz 2003. godine, kada su lideri EU odlučili da se ZB priključi EU, niko od tadašnjih lidera nije mislio da će 20 godina kasnije samo jedna zemlja, Hrvatska, ući u EU, a preostalih šest nisu ni blizu. To znači da nešto nije u redu“, rekao je Lajčak na istom panelu.

On kaže da odgovornost za ovakvo stanje leži na obije strane – i na EU, ali i na zemljama Zapadnog Balkaana.

„EU je morala da se bavi mnogim krizama koje nije predvidela, dok se, da budem iskren, region Zapadnog Balkana i dalje bavi prevazilaženjem prošlosti, osvrtanjem na ratove u bivšoj SFRJ. To traje predugo. Pre tri, četiri godine, došao je novi momentum, ali se onda dogodio napad na Ukrajinu“, naveo je Lajčak.

On je istakao da Brisel trenutno ima novi pristup, koji se zove se postepeno pristupanje.

„To znači da ne morate da čekate da uđete u EU, već to zavisi od vas, odnosno, od vašeg napretka u ispunjavanju poglavlja. Trenutno je 53 odsto građana EU za proširenje. Neće sve biti lako i ružičasto, evropske vrijednosti se moraju poštovati. Ovo je Zapadnom Balkanu poziv za buđenje i mogu da kažem da je EU prvi put više entuzijastična nego ZB po pitanju proširenja. Ali, potrebne su reforme, između ostalog… Mogu da kažem da sam optimista“, rekao je Lajčak.

U Atini je počela dvodnevna međunarodna konferencija koja se organizuje povodom šestogodišnjice od potpisivanja Prespanskog sporazuma.

„Dvostruki standardi“ EU o saradnji s Kinom i teritorijalnom integritetu

Premijer Vučević je napomenuo da ne voli da vidi dvostuke standarde koji postoje i kada je riječ o saradnji Beograda sa Pekingom – EU može, Srbija ne može, a ni kada se govori o poštovanju teritorijalnog integriteta koji je bitan u slučaju Ukrajine ali ne i Srbije.

Vučević je to rekao odgovarajući na pitanja moderatora o kritikama vezanim za posetu kineskog predsednika Di Đinpinga Beogradu i saradnji sa Pekingom i Moskvom iz ugla sankcija.

Premijer Srbije je tom prilikom govorio i o novoj metodologiji za pristupanje EU, kada je ocenio i da bi bilo dobro kada bi dozvolili Srbiji da na putu ka EU ima barem isti ili jednak pristup kao i druge zemlje.

Odgovarajući na komentar moderatora vezan za kritike zbog posete kineskog predsjednika naglasio je da je Srbija ponosna na tu posjetu, da Beograd brine o nacionalnim interesima, ekonomiji i da će nastaviti da sarađuje sa Pekingom.

„Ne volim dvostruke pristupe ili standarde“, rekao je premijer i podsetio da je dan pre toga Si Đinping posetio Francusku i razgovarao sa predsjednikom Emanuelom Makronom i predsjednicom EK Ursulom fon der Lajen.

„I niko se na to nije žalio. Iz Beograda je otputovao u Mađarsku koja je članica EU i NATO“, rekao je Vučević.

Naglasio je da ne može da prihvati to da je za Nemce u redu da posluju sa Kinom, ali je za Srbiju to zabranjeno.

„Ako je dobro da Francuska ili EU sarađuju sa Kinom pretpostavljam dobro je i za Srbiju“, naveo je Vučević i naglasio da je Srbija naravno spremna da kroz evropski put uskladi spoljnu politiku i bezbijednost sa EU.

„Naravno, spremni smo za EU da kroz evropski put uskladimo našu spoljnu politiku i bezbijednost“, rekao je on i dodao da želi da podvuče činjenicu, da je očigledno da je Poglavlje 35 ili pitanje spoljne politike i bezbijednosti sada novi politički kredo EU.

(tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.