Vladimir Božović novi rektor Univerziteta Crne Gore

3

Za novog v.d rektora Univerziteta Crne Gore izabran je Vladimir Božović, predsjednik izvršnog odbora Matice Srpske. Dosadašnji prvi čovjek te ustanove je bio Danilo Nikolić.

Podsjetimo, dosadašnji rektor Danilo Nikolić je smijenjen na zahtjev pet članova UO – Božovića, dr Budimira Aleksića. dr Milene Burić, te studenata Milene Šekularac i Danila Banovića.

“Sloboda mišljenja i izražavanja, odnosno akademska sloboda, kao ključni preduslov razvoja savremenog obrazovanja i društva, kontinuirano, direktno ili indirektno, sputavana je od pojedinih članova upravljačke strukture Univerziteta, a posebno rektora kao najistaknutijeg i najodgovornijeg. Brojni su primjeri u kojima je narušen princip ravnopravnosti, pravičnosti ali i kršenja zakonitosti, normi Statuta UCG. Mnogi slučajevi su imali i svoj sudsko-pravni epilog na štetu Univerziteta, a da stvar bude gora, neke od pravosnažnih presuda se ne izvrčavaju, što predstavlja krivično djelo… To jeste ugrožavanje osnova pravne sigurnosti i minimuma pravnog poretka Crne Gore što je u koliziji sa jednom od osnovnih društvenih misija UCG”, piše u inicijativi za razrješenje Nikolića koju potpisuju tri člana UO – predstavnika Vlade Crne Gore kao osnivača i dva studenta.

Za smjenu Nikolića glasalo je devet članova UO, dok je pet bilo protiv.

 

3 Comments
 1. Jovica komentariše

  Dragom bratu Vladimiru Bozovic od srca cestitamo ja i moja porodica.

  19
 2. Jovica komentariše

  Dragom bratu Vladimiru Bozovicu od srca cestitamo ja i moja porodica.

 3. Ivi komentariše

  Meni se čini Vlado da ti ovo nije baš po zakonu. Milo mi je svakako ali procedura se morala izpoštovati. A ne da se čovjek obraća medju narodnim adresama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.