Vladika Joanikije u autorskom tekstu: Plašim se da iza napada na Crkvu stoji borba vlasti za novac!

8

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u svom autorskom testu za “Kristijan Post” opisao je nemile događaje koji se mjesecima događaju u susjednoj Crnoj Gori, ali i sve zle namjere režima Mila Đukanovića i sporovođenja skandaloznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Mladog pravoslavnog vikara Nikolu Radovića 25. maja brutalno je napala banda maskiranih napadača ispred njegove crkve u Baru. Prema informacijama, napadači su bili mlađih godina i iz Bara, a tokom napada mladići su govorili da je vikar Radović “agent stranih sila” te ga zbog toga napadaju. Samo nekoliko dana prije toga, samo 60 milja od Bara, ja i sedam sveštenika vršili smo službu u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, jednom od najsvetijih mjesta pravoslavnog hrišćanstva. Bilo je to privatno, bez poklonika, i uz prethodnu najavu da je godišnja javna povorka Svetog Vasilija otkazana zbog koronavirusa. Ipak, vjernici su se okupili napolju u hiljadama, a ja sam ih molio da poštuju socijalnu distancu i da se vrate kućama. Hapšenja su počela uveče. Odveli su nas iz naših domova. Nastavili su sa svojim akcijama i u narednim danima, a na ulice su izašle stotine ljudi koji su protestvovali zbog našeg pritvora. Zatim su policijske akcije otišle korak dalje i arhiđakoni i još 25 sveštenika su zadržani u policiji”, rekao je episkop Joanikije za “Kristijan Post” i dodao:

“Ovakve stvari ne bi trebalo da se dešavaju u Crnoj Gori – zemlji u srcu Evrope koja je većinski hrišćanska, članica NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Plašim se da je razlog svemu ovome novac. Prije Božića stupio je na snagu novi zakon koji je grozno nazvan Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Hriršćanske, jevrejske i muslimanske grupe – i njihova imovina – sada zahtijevaju državnu registraciju. Malo je država na svijetu koje istinski njeguju slobodu vjeroispovijesti, a ipak prisiljavaju vejrske zajednice da prvo budu u odobrenom vladinom registru. Još je manje onih koji propisuju da se mora dodatno dokazati vlasništvo nad imovinom pre 1918. godine u vladinim zemljišnim knjigama”, poručio je vladika Joanikije.

Njegovo preosveštenstvo episkop Joanikije je istakao da u situaciji kada se oko 80 odsto Crnogoraca deklariše da je srpski pravoslavni hrišćanin to znači da je ovaj zakon u praksi zakon za njihovu veru. A kad druge vjerske mikro zajednice imaju posebne ugovore sa državom koja ih štiti od njihovih imovinskih odredaba, postaje diskriminatorni zakon protiv imovine Crkve.

“Vlasništvo nad zemljom na Balkanu – sa složenim istorijama i premještanjem granica – trebalo bi da bude otvoreno pitanje. Ali u svim modernim državama imovinski sporovi bi trebalo da se rješavaju na sudu. U Crnoj Gori će, prema novom zakonu, o njima odlučivati vladina zemljišna knjiga, bez prava žalbe na odluku u sudovima. Oni su imenovani za revizora, sudiju, porotu i izvršioca svih vlasničkih sporova za vjersku imovinu. Ovo su svijeta mjesta hrišćanskog bogosluženja, manastiri, hosteli za beskućnike i poljoprivredna gazdinstva koja svakodnevno hrane stotine porodica kroz narodne kuhinje. To su zgrade koje finansiraju univerzitetske stipendije za mlade Crnogorce, utočište za siromašne i duhovne obrede – rekao je on i dodao:

-Oni koji vjeruju i oni kojima je vjera potrebna ne mogu sebi dozvoliti da Crkva ne bude u stanju da ih podrži. Ipak, ovim zakonom, ta imovina je ugrožena, a resursi koje Crkva koristi su u opasnosti da se preusmere kako bi se namirili fiktivni zahtjevi za vlasništvo nad zemljom. Mnogi verni hrišćani u Crnoj Gori strahuju da će se to dogoditi. Zbog toga su prije izolacije zbog koronavirusa izašli na ulice širom zemlje kako bi protestovali protiv ovog pogrešnog zakona. Šezdeset hiljada marširalo je u glavnom gradu Podgorici – oko deset posto ukupnog stanovništva – okupilo se u jednoj masovnoj demonstraciji, pozivajući na opoziv Zakona o slobodi vjeroispovijesti – napisao je vladika Joanikije u svom autorskom tekstu.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki je istakao da je “crnogorska vlada reagovala tvrdeći da je crkva pod stranim uticajem, da njeni sveštenici i lideri nisu iz Crne Gore, kao i da jer se nazivamo srpskom pravoslavnom crkvom, a ne crnogorskom, to nažalost može postati dio rasprave u parlamentima Evrope i na hodnicima Kongresa SAD”.

“Ipak, mi smo na teritoriji Balkana imali isto ime osam stotina godina. Niko ne bi sugerisao da je Rimokatolička crkva samo rimska, niti da su njeni sveštenici i parohijani različiti od onih u mnogim drugim zemljama u kojima se praktikuje katolicizam. Nema razlika među našim crkvama: naši vikari, monasi i poklonici podjednako su lojalni svojoj državi koliko i podložni svojoj vjeri. Velečasni Radović je to shvatio, a njegova reakcija na brutalni napad pred njegovom crkvom bio je čin čovjeka Božjeg. Kada su pronađeni krivci, zatražio je da se ne podignu optužnice. Umjesto toga, molio je za oprost svojih napadača i za njih da pokažu istu milost donacijom svojoj parohiji. Kako to nisu mogli sebi da priušte, dali smo im donaciju i oni su je dali crkvi”, rekao je Joanikije i dodao:

“Mi želimo samo mir i dalje služenje narodu. Mi nemamo interes u politici. Smatramo da vlada ne bi trebalo da ima interes za religiju. Kao i u Jevanđelju po Luki 23:34 i mi im opraštamo, jer oni ne znaju šta čine. I mi se molimo da se okrenu unazad i opozovu ovaj nepotrebni zakon”, poručio je episkop Joanikije.

8 Comments
 1. Traktorist komentariše

  Opet se naroljo loze

  3
  12
 2. Traktorist komentariše

  Vratiti crnogorske svetinje a onda sokače pod noge i mrš u smrdistan

  2
  9
 3. Traktorist komentariše

  Neuredni bradonja treba znati da su srbijanci u CG nacionalna manjina i da nemaju veze sa DRZAVOM CG, kome ne paše sokače pod noge i kamo te volja

  1
  6
 4. Kafanski filozof komentariše

  Traktorist, dosadan si !.
  Tvojoj mrznji nema kraja !.
  Ti teba da znas da su Srbi tebi dali i tu slobodu da ih kritikujes !.
  Bez Srba ne bi te danas bilo !.
  Te koje ti najvise mrzis su kroz istoriju najvise za tu tvoju slobodu ginuli !.
  Dok si se ti dao kukavicki za veceru pokoriti,prodati drugi su na megdan ginuli!.
  Zato zacepi !.

  6
  1
 5. Traktorist komentariše

  Kafanski šiftarčino neće se ponoviti 1918. , ipljačka svetinja CG

  1
  4
 6. Lisac kokosar komentariše

  Nasikirala se pedofilcina zbog para.

  2
  2
 7. Biserka K. komentariše

  Dobro je sto crkvene velikodostojnike ne interesuje novac. Ona trgovina sa Miskovicem na Lustici, Cedom Popovicem
  u Kumboru, Rusom u Bijeloj ispod Sv. Nedjelje…..to su bili izolovani slucajevi, a cifea je preko miliona.

 8. Traktorist komentariše

  Viđera spadala, iz kojeg horor filma iskoči

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.