Vlada Srbije: Aleksandar Vulin će biti zadužen za saradnju sa BRIKS-om

0

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin biće zadužen za unapređenje saradnje sa zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), dok će se ministar bez portfelja Nenad Popović baviti položajem Crkve u zemlji i inostranstvu, saopštila je 15. juna Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada je sjednici u subotu donijela odluku o nadležnostima i delokrugu rada potpredsjednika i ministara bez portfelja u novom mandatu Vlade Srbije.

Vlada Srbije donijela je odluku da Vulin bude zadužen u koordinaciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da „prati stanje projekata iz delokruga više ministarstava i posebnih organizacija Vlade“.

„Takođe, on će predlagati mjere za unaprjeđenje saradnje Republike Srbije sa zemljama BRIKS-a, pratiti stanje i predlagati mjere za jačanje veza državnih organa sa građanima Republike Srbije u dijaspori“, saopštila je Vlada.

Nenad Popović je dobio zaduženje da „prati stanje, predlaže mjere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti međunarodne ekonomske saradnje, kao i oblasti društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu“.

Popović će ubuduće koordinirati i svim aktivnostima usmerenim na realizaciju projekta „Tačka ključanja Srbija“. Riječ je o neprofitnoj organizaciji, formiranoj 2022. godine u okviru bilateralne saradnje Vlade Republike Srbije i Ruske Federacije.

Na sjednici Vlada je ministarka bez portfelja Tatjana Macura zadužena je da prati stanje i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprječavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena, kao i u koordinaciji Savjeta za sprječavanje vršnjačkog nasilja.

Za pomirenje i regionalnu saradnju zadužen je ministar bez portfelja Usame Zukorlić, a njegov kolega Đorđe Milićević pratiće oblast odnosa matice sa dijasporom.

Novica Tončev zadužen je za unaprjeđenje razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Srbije, saopštila je Vlada Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.