Viola fon Kramon: Ukoliko Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU i zemlje Balkana treba da dobiju nešto

1

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Viola fon Kramon-Taubadel (von Cramon-Taubadel) izjavila je da bi, ukoliko Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), i zemlje Zapadnog Balkana trebalo da dobiju nešto, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Mi evropski parlamentarci uvijek govorimo da, u slučaju da se status kandidata dâ Moldaviji i Ukrajini, takođe moramo nešto da damo zemljama Zapadnog Balkana, da bismo pokazali da smo kredibilni i da povjerenje u nas nije u potpunosti izgubljeno“, rekla je Viola fon Kramon.

Ona je navela da „vraćanje kredibiliteta“ podrazumijeva status kandidata BiH za članstvo u EU, otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo.

Fon Kramon je dodala da nije upoznata sa navodnim prijedlogom Slovenije o dodjeli statusa kandidata BiH bez odlaganja.

„Svi mi smo protiv bilo kakvog ubrzavanja, pravljenja prečica ili pregovaranja, čak i oko članstva“, rekla je ona.

Regionalna televizija N1 prenijela je ranije da su slovenačke diplomate pripremile dokument u kojem se za BiH traži status kandidata za ulazak u EU bez odlaganja. Kako javlja N1, slovenački prijedlog biće predstavljen na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU danas.

Viola fon Kramon je dio grupe evroparlamentaraca i članova Bundestaga iz grupacije Zelenih, koji su doputovali u Sarajevo kako bi se upoznali o situaciji u BiH.

1 Comment
  1. Dobrilo komentariše

    Dajte nam bar malo sargarepe, narod poceo da zazire!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.