Vijestima strmoglavo pada tiraž pa i preko DFC-a u udaraju na kolege: Borba i IN4S im trn u oku, Bemaxovi mediji im očito kredibilni!

0

Filijala Dragana Šolaka u Crnoj Gori, drugosrbijanski tabloid Vijesti pridružio se DFC-u koji je nedavno objavio analizu „srpskih uticaja“ u Crnoj Gori a gdje su se na glavnoj meti, pored političara i SPC našli i mediji u Crnoj Gori, Borba i IN4S. Pokušavajući koliko toliko da očuvaju svoje čitalačko tijelo u rasipanju, što pokazuju podaci sa Similarweba gdje su sa 10 pali na 8 miliona pregleda, ovaj tabloid koji po migu svojih nalogodavaca krene i udara po predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ali i svemu što ima prefiks srpski, odlučio se da udari i na naš portal.

Međutim, Vijesti nisu našle za shodno da pomenu tzv. medije Bemax-a koji svakodnevno truju medijsku scenu Crne Gore lažnim informacijama, morbidnim analizama, nerijetko časteći Srpsku pravoslavnu crkvu novim nazivom „Crkva Srbije“ a direktno radeći za Mila Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista, koja je, podsjećamo, napala Srpsku pravoslavnu crkvu prije četiri godine Zakonom o slobodi vjeroispovjesti. Đukanovićeva medijska piskarala očito nisu problem za „objektivnu“ analizu DFC-a ali zato jesu slobodni mediji koji ukazuju na sve anomalije ovog podijeljenog društva.

Stoga se slobodno može kazati i da su Vijesti, koje se načelno protive politici Mila Đukanovića, ipak u stvari njegov najbolji čuvar, a to se najbolje može pokazati kada zajedno sa DFC-om žele da satanizuju druge medije u Crnoj Gori. Važno je napomenuti da niti jedna analiza DFC-a, niti jedan skoriji tekst Vijesti, nije kritički posmatrao medije pod palicom Mila Đukanovića, a koji su takođe privatni, ali su im zato Borba i IN4S trn u oku i dio zlokobne mreže koju zvanični Beograd plete iznad Crne Gore.

Ne zalazeći u šizofrenost ovakvih tekstova, Borba će nastaviti sa svojim radom uz zadovoljstvo što nas ovakve strukture napadaju jer je to upravo najveći dokaz ispravnosti uređivačke politike našeg portala te da će naša redakcija ponosno nastaviti putem slobodnog mišljenja u Crnoj Gori, i do konačnog dolaska pravde u bespravnu Crnu Goru.

Glavna meta naravno Vučić: I u toku izborne tišine kod komšija, kampanja iz Crne Gore ne prestaje

Glavna meta ovog tabloida svakako jeste bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na koga se pomenuto istraživanje najviše i odnosi. U tekstu koji obiluje dokazima o botovskim mrežama i sličnim konstrukcijama pokušava se u toku izbornog dana diskreditovati predsjednik Srbije čime se faktički krši izborna tišina u susjednoj državi.

Na meti se našla i Viber zajednica „Odbrana izborne volje“ kao i druge strukture koje ne odgovaraju Vijestima i DFC-u u sprovođenju njihove politike u Crnoj Gori.

Očito je da ovim strukturama ne odgovara ni politika Srbije Aleksandra Vučića te konstantnim napadima pokušaju da kreiraju javno mnjenje koje bi oslabilo Srbiju do mjere 2000-ih godina kada je bila rasparčana i do krajnje mjere izranjavana.

Foto: Tanjug/Profimedia

 

A kako čašćavaju Borbu

Imajući u vidu ograničenost medijskog tržišta u smislu stvaranja profita, portali “IN4S”, “Borba” i televizije sa vlasničkom strukturom iz Srbije, svoj sadržaj plasiraju kako bi širili uticaj trećih strana.

Tako iz DFC-a i Vijesti tumače uticaj našeg medija, navodeći da oni koriste zakonske i sistemske nedostatke u borbi protiv dezinformacija i “nesmetano zasipaju javni prostor obmanjujućim sadržajima, emocionalnim manipulacijima i dezinformacijama”. S tim u vezi, u tekstu Vijesti se logički nameće narativ da glavni medijski pendrek Crne Gore želi apsolutni monopol nad tržištem

Svakako, medijski segment teksta DFC-a objavljujemo u nastavku.

DFC u studiji o uticaju Srbije u Crnoj Gori ocjenjuje da ključnu ulogu u promociji proruskih i prosrpskih narativa ima “IN4S”.

“Neregistrovani portal ‘IN4S’ je u više navrata vršio neprimjereni uticaj na javno mnjenje kroz govor mrženje, targetiranjem pojedinaca iz javnog i političkog života, kao i kroz širenje eskplicitne proruske ratne propagande”, odgovorili su “Vijestima”.

Navode da “IN4S”, osim u Podgorici, ima redakcije u Beogradu, Novom Sadu, Nikšiću, Sjevernoj Mitrovici i Donbasu.

Portal nije registrovan, što znači da ne podliježe zakonskoj regulativi Crne Gore, a u impresumu se kao glavni i odgovorni urednik navodi ime čuvenog bivšeg kubanskog boksera – Feliks Savon.

“Stvarni” glavni urednik je jedan od osnivača tog portala Gojko Raičević.

“On je bio i na čelu NVO ‘Ne u rat – Ne u NATO’ i zalagao se za organizovanje obaveznog referenduma o ulasku Crne Gore u NATO, dok je sa druge strane djelovao kao ruski propagandista”, piše u studiji DFC-a.

U izvještaju Stejt dipartmenta, u kojem su predstavljeni stubovi ruske kampanje dezinformisanja, “IN4S” je označen kao dio “propagandnog ekosistema ruske dezinformacione kampanje”.

Osim Raičevića, osnivač tog portala je i sadašnji rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimir Božović.

Božović je “Vijestima” u avgustu prošle godine kazao da već godinama, a posebno otkad je na trenutnoj poziciji, nema apsolutno nikakvo učešće u radu “IN4S-a”.

“Naravno, osuđujem svaku uvredu, izlive mržnje prema pojedincima ili narodima. Potreban nam je svima odmjereniji i mnogo pošteniji odnos prema onom za što se nominalno najviše zalažemo – vrijednost međusobnog uvažavanja”, rekao je tada Božović.

Ulogu “IN4S-a” relativizovali su premijer Milojko Spajić, kao i njegovi prethodnici Dritan Abazović i Krivokapić, tako što su gostovali u emisijama u produkciji tog portala.

Uz “IN4S”, i portal “Borba” je na liniji s nacionalističkom politikom stvaranja “srpskog sveta”, kao i degradacije i izazivanja nepovjerenja u crnogorske institucije, saopštili su iz DFC-a.

Glavni urednik portala “Borba” doskora je bio urednik TV “Prva” Dražen Živković. On i Raičević privedeni su 2020. zbog sumnje da su objavili lažnu informaciju o eksploziji u Vili “Gorica”…

Osim ta dva portala, mediji koje je DFC označio kao prosrpske su i “Srpska24”, “Aloonline.me”, “Srpska Radio Televizija”, TV “Adria”…

“Paralelno sa širenjem narativa koji veličaju politiku režima u Beogradu, ti portali i mediji služe se objavljivanje neprovjerenih informacija i manipulaciju činjenicama”, dodali su.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.