(VI DIO) Šta se sve krije iza ubistva Pavla Bulatovića: Pokretanja inicijative za formiranje anketnog odbora o ovom slučaju ključne za njegovo rasvjetljavanje!

0

U nastavku serijala o slučaju Pavla Bulatovića, ADRIA-ina Kontroverza posvetila je još jednu emisiju ovoj likvidaciji gdje je ovog puta na ovu temu govorio dugogodišnji poslanik i nekadašnji lider pokreta za zajedničku državu Predrag Bulatović.

U prvom dijelu nekadašnji šef odsjeka za krvne delikte beogradske policije govorio je o početku zamrzavanja odnosa iz Crne Gore i Srbije o čemu možete pročitati na linku dok u drugom je u drugom dijelu konkretno obrađen motiv ubistva saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića. Treći dio govori i o drugim ubistvima u kojima je učestvovala služba i povezao ih sa zloglasnom Sedmom upravom, dok četvrti dio  govori o umiješanosti stranih službi, CIA-e, u to ubistvo. U petom dijelu, dugogodišnji poslanik Predrag Bulatović kazao je kakav je čovjek bio Pavle Bulatović.

Pavle Bulatović je bio na čelu ministarstva odbrane i branio je svoju zemlju, tvrdi dugogodišnji poslanik Predrag Bulatović.

„Za razliku od njega mi smo imali i one koji su bili spremni da aminuju agresiju, koji ni dan danas ne smiju to da izgovore, jer je to bilo van mandata SBUN. Pozdravljam inicijativu Andrije Mandića po ovom pitanju. Anketni odbor i parlamentarna istraga mogu biti djelotvoran mehanizam. Podržavam tu ideju samo skrećem pažnju na to da je važno razmotriti sve aspekte kako se dolazi do anketnog odbora, šta je njegova nadležnost i u kom pravcu ide parlamentarna istraga. Atentat i političko ubistvo se desilo na teritoriji Srbije a anketni odbor na teritoriji Crne Gore se ne može sprovesti na pravi način. Imamo i slabosti da nemamo sankcije ka onima koji ne mogu da se odazovu tom saslušanju“, kazao je on.

U susret tome, dobro bi bilo poboljšati zakon, tvrdi Bulatović, kako bi se saslušali svi koji su imali veze sa ovim slučajem.

„Pred anketnim odborom i pred redovnim odborom mora da se nađe i bivši premijer Duško Marković koji je bio glavni čovjek za Državnu bezbjednost. Njegovo svjedočenje koje bi bilo obavezno i gdje bi iznio činjenice vezano za taj period bi bilo dragocjeno. Tako vrijeme prolazi a ljudi koji su igrali značajne uloge se žele zaboraviti. Tako se pokušava ostaviti vremenu da padne prašina na slučaj Pavla Bulatović. Sve što budem mogao je da pokušam da oživim taj slučaj i u Crnoj Gori da se to jedno ubistvo koje ima svoj veliki značaj za odnose koji su tada bili u Crnoj Gori rasvijetli. Mnogo toga bi mogli da saznamo ako se razriješi taj slučaj“, kazao je Bulatović.

U tom slučaju su moguće sve opstrukcije pa i osporavanja da imena ulica u Podgorici ne mogu nositi ime Pavla Bulatovića samo zbog određenih impresija.

„Ima mnogo drugih stvari koje treba riješiti. Ovo nije vrijeme koje je bilo za vrijeme vladavine DPS-a kada su se anketni odbori neriješeno završavali. Ovdje je moguće da ako se dođe do anketnog odbora, a ja vjerujem da postoji većina za to, ne vjerujem da neko od partnera ZBCG bude protiv takvog anketnog odbora“, kazao je Bulatović.

Na konstataciju da je Bulatović bio ključna uloga da Vojislav Šešelj dođe na čelo Odbora za istragu tog ubistva, on tvrdi da je to ličnost koja je iz opozicije došla tu.

„Ubistvo je bilo u februaru a promjene su se dogodile u oktobru. Bilo je prostora i vremena da se i tada u toj istraze naprave pomaci. Došlo je do promjena 2000. godine. Šešelj je kada sam ja bio predsjednik SNP-a tražio razgovor da se pokrene taj anketni odbor i iskazao želju da on uđe na čelo toga. Što se tiče DOS-a, koji je tada bio partner SNP-a, oni nisu bili baš srećni da Šešelj bude taj koji će to voditi. Ja sam prihvatio njegovu inicijativu. Šešelj je prodoran, onakav kakav jeste. Znao sam da će da predano radi i ono što će on sve da stavi na sto. Sigurno je da je materijal anketnog odbora obiman a opravdano je što je on bio na njegovom čelu. Od tada do dana današnjeg se nije značajnije razmatrao taj materijal“, kazao je Bulatović.

Mišljenja je da je trenutak da se u Crnoj Gori ponovo pokrene inicijativa za anketni odbor ali predlaže i međukorak da bi bilo dobro da se u Skupštini obavi u dogledno vrijeme kontrolno saslušanje.

„Milsim da je logično da to obave dva odbora, za odbranu i bezbjednost i za politički sistem. Ta dva saslušanja bi uvažila činjenicu da nije postojalo savezništva u saveznoj državi na rasvjetljavanju ovog zločina. Može se pitati zašto nije postojala koordinacija. Tu bi se zatražila informacija od Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova šta su u to vrijeme radili državni organi Crne Gore. Možemo vidjeti ko je opstruirao, doći do ličnosti koje su opstruirale. Pomenuo sam da pred anketnim odborom treba inicirati prisustvo Duška Markovića. Ne znam bi li on imao obavezu da dođe, ali ja bih ga pozvao. Na zajedničkoj sjednici bi imali materijale pred sobom. Pozvali bi i ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, pravde, VDT-a, direktora ANB-a i policije i još jedan broj državnih funkcionera. To ne može da se održi za samo jedan dan, to je ozbiljna rasprava“, kazao je Bulatović.

Dodaje da bi time razmislili šta bi bila tema anketnog odbora pri parlamentarnoj istrazi jer nema razloga da se to kontrolno saslušanje i pokrene.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.