Venecuela: Maduro se dogovorio s opozicijom

0

„Nakon tri dana napetih pregovora sa venecuelanskim opozicionarima dogovorili smo se da uspostavimo stalni dijalog“, napisao je Maduro

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je napisao na Tviteru da je rezultat pregovora sa predstavnicima opozicije na Barbadosu sporazum o održavanju stalnog dijaloga.

„Nakon tri dana napetih pregovora sa venecuelanskim opozicionarima dogovorili smo se da uspostavimo stalni dijalog“, napisao je Maduro.

On je izrazio uvjerenost da će uskoro dvije strane uspjeti da postignu „veliki sporazum o miru i suživotu“.

Podsjetimo, u ponedeljak 8. jula počeo je proces dijaloga sa venecuelanskom opozicijom, uz učešće Vlade Norveške, na ostrvu Barbados. Teme razgovora su bile sve oblasti života zemlje: od ekonomije, politike, kulture do socijalne sfere, prenosi Sputnjik.

Situacija u Venecueli napeta je od januara, kada se lider opozicije Huan Gvaido nezakonito proglasio za privremenog predsjednika i kada su počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika. Vašington i njegovi saveznici podržali su Gvaida i pozvali su predsednika Nikolasa Madura da se povuče. Sjedinjene Američke Države su zaplenile venecuelansku naftnu imovinu vrednu više milijardi dolara.

Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč, kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i kako bi preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru — kao jedinom legitimnom predsjedniku Venecuele.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.