Vartolomej poručio Podgorici: Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva i nikada tu neće biti nikakvih promjena!

2

Zakon o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori nije pravedan i to sam poručio predsjedniku Milu Đukanoviću. Jedina kanonska crkva u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i jedini kanonski arhiepiskop je mitropolit Amfilohije.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej u ekskluzivnom intervjuu za Kurir i prvom razgovoru za srpske medije šalje blagoslov srpskom narodu i poruku mira i ljubavi.

Patrijarh u razgovoru otvoreno govori o podršci i borbi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kakav je odnos Vaseljenske patrijaršije sa SPC?

– Suština je da Vaseljenska patrijaršija, kao majka crkva, uvijek voli svoju djecu, kao što svaka majka voli svoju djecu. To znači da su sve crkve dobile autokefaliju, svoje duhovno rođenje, od Vaseljenske patrijaršije. Vaseljenska patrijaršija je kao arhiepiskopa rukopoložila Svetoga Savu. Mi smo dali SPC autokefaliju i uvijek volimo i brinemo o SPC kao majka što brine o svojoj djeci. I kada neka djeca ponekad ne slušaju svoju majku, ili u ovom slučaju majku crkvu, ona nastavlja da voli i svoju nezahvalnu djecu.

A ko su ta nezahvalna djeca?

– Vaseljenska patrijaršija kao majka crkva voli sve ljude, sve narode i mnogo toga je dala, ali često narodi to ne znaju da uzvrate. Tako i u SPC postoje vladike koje su na neki način nezahvalne Vaseljenskoj patrijaršiji za sve što je uradila. Mi kao majka crkva žalimo zbog toga što neke vladike u SPC ne prihvataju neke stvari, ali kao majka crkva, kao njihovi roditelji, praštamo im i poručujemo i njima pred božićne praznike da ih volimo, da su im vrata otvorena i moj blagoslov se odnosi i na njih i na srpski narod u cjelini. Moja poruka je da majka crkva nastavlja da voli svoju nezahvalnu djecu.

Kako komentarišete situaciju u Crnoj Gori nakon usvajanja Predloga zakona o vjeroispovesti, koji predviđa i oduzimanje imovine SPC?

– Apsolutno podržavam mitropolita Amfilohija, na čiju molbu sam napisao pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u kojem sam mu poručio da ne preduzima dalje korake u usvajanju i sprovođenju zakona o vjerskim zajednicama. Taj zakon nije pravedan. Što se tiče Vaseljenske patrijaršije, jedina kanonska crkva u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i jedini kanonski arhiepiskop u Crnoj Gori je mitropolit Amfilohije.

A da li postoji mogućnost da takozvana Crnogorska pravoslavna crkva dobije autokefalnost?

– Miraš Dedeića nikada ne može da dobije bilo kakvu autokefaliju za tu njegovu lažnu crkvu. I kako bismo nešto tako dozvolili nekome koga smo raščinili. Kako ja sada mogu da dam autokefalnost nekome koga sam raščinio? Za nas je Dedeić samo raščinjeni sveštenik koji je ekskomuniciran iz crkve. Ponavljam, nikada nećemo dati autokefaliju takozvanoj CPC.


A šta ako bi neko drugi došao na čelo te crkve? Šta ako tada Crnogorci zatraže autokefaliju?

– Ne, ne i ne! Crkva u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva i nikada tu neće biti nikakvih promjena.

Kakva je vaša poruka srpskom narodu za Božić?

– Srpskom narodu za Božić šaljemo poruku ljubavi, da izdrže i istrpe sva iskušenja. Vaseljenska patrijaršija vas voli i uvijek misli na srpski narod. Objavite sve ovo s puno ljubavi kao božićnu poruku kojom želimo da pozdravimo sve u Srbiji uz moju poruku: „Majka uvijek voli svoju djecu.“

(Kurir)

2 Comments
  1. Crnogorski Patriota. komentariše

    Hvala na vaznoj informaciji . Usijane glave da se ohlade malo. Ima samo Mitropolija Crnogorso Primorska.

  2. Crnogorski Patriota. komentariše

    Hvala na informaciji, Sad neka se usijane glave ohlade, Sao im Mitropolija Crnogorsko Primorska !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.