Ustanite foteljaši

0

Piše: Saša Dr. Đurović

Bilo je glasanje u UN o rezoluciji o Srebrenici. I prošlo je kako jeste. Rezoluciju su inicirale svjetske „sile” Ruanda, Hrvatska i nikad slabija Njemačka. Rezolucija je prošla, ali onako. Nije imala ni natpolovičnu većinu, 110 država nije glasalo, ili je bilo protiv ili uzdržano. Tako da bi se glasanje u UN moglo komotno tretirati kao pobjeda Vučićeve diplomatije. Moguće Pirova, ali pobjeda. Evo zašto. Rezoluciju su podržale 84 države. Mnogo manje nego li se to očekivalo, što nikako ne ide u prilog porazu Vučićeve politike. Naprotiv. A mnoge države iz latinoameričke grupacije i Afričke skupine su se očigledno prepoznale u Vučićevom izlaganju. To priznaju čak i Hrvatski mediji.

Šta je ovdje bitno, i šta je porazno? Činjenica da je protiv Srbije glasala i „bratska” Crna Gora. Navodnici zbog zvanične Podgorice, nikako zbog naroda u CG koji listom Srbiju doživljava kao bratsku republiku. Zvanična Crna Gora je glasala kao Kolumbija. Kao Turska, i kao Hrvatska. Svaka paralela je namjerna. A država Mali je glasala protiv. I tako je Mali onomad bio veći u odnosu na zvaničnu Crnu Goru! CG je glasala i kontra Kine, i kontra Mađarske recimo.

Iako nisam baš uvijek pobornik Dodikove politike, ovog puta sam potpuno saglasan sa onim što je rekao. Ako srpske partije u CG ne sruše vladu, treba ih marginalizovati. Jer, izuzev Milana Kneževića i partije kojom stoluje, nema naznaka da je neko spreman na radikalne poteze tipa raskrinkavanje parazitske, slugeranjske vlade prepune analfabeta u istorijskim relacijama dva bratska naroda. Nema jasnih naznaka za spremnost izlaska iz takve marionetske vlade, i ulazak u novu izbornu trku.

Kao da su vajni predstavnici Srba u Crnoj Gori zavaljivanjem u fotelje zaboravili da iz istih ustanu i podignu glas. Kao da su na fonu prethodnika, političkih neznalica nezabilježenih u regionalnoj politici. Fotelje su draže? E, pa ne može i jare i pare, nikako! Dakle, ako se srpske partije u vladi Crne Gore ne angažuju na urušavanju aktuelne vlasti treba poslušati Dodika. Jer riječi vjetar nosi, djela su ta koja govore. Pokažite se na djelu „junaci”! Ultra Srbi i Obilića foteljaši. Pokažite karakter. I bratski stav. Pokažite da ste bolji od prethodnika neznalica. U protivnom pokazujete da ih slijedite, više nego očigledno.

(Politika)

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.