UN: Žene u Avganistanu u strahu od talibanskih propisa

0

Prema izvještaju Misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu, žene se u toj zemlji plaše da izlaze iz svojih domova zbog talibanskih dekreta i kampanja u vezi s odjećom i obaveze da imaju pratnju muških staratelja kad izlaze iz kuća.

Kroz nekoliko dana bi trebalo da u Kataru bude održan sastanak koji su sazvale UN o mogućoj saradnji sa talibanima povodom kriza u Avganistanu, uključujući stanje ljudskih prava.

U izvještaju misije UN se navodi da se uredbe sprovode hapšenjem, uznemiravanjem i zastrašivanjem.

Više od polovine žena koje su intervjuisane za ovaj izvještaj osećaju se neprijatno da napuštaju kuću bez muškog staratelja – „mahrema“.

Žene koje su izlazile sa „mahremom“ osjećaju se sigurnije, ali uz znatan stres zbog zavisnosti od druge osobe koja ih prati.

Intervjuisane žene su izjavile da se sve više plaše odlaska na javna mjesta zbog prijetnji hapšenjem i zbog „dugotrajne stigme i sramote“ povezane s privođenjem u policiju.

Neke žene su rekle da se čak i njihovi rođaci muškarci plaše da idu s rođakama, jer postoji mogućnost da i njih talibani maltretiraju.

Talibani su od preuzimanja vlasti 2021. godine zabranili ženama da učestvuju u većini oblasti javnog života i da se školuju dalje od šestog razreda, iako su u početku obećavali umjereniju vladavinu.

U maju 2022. godine Talibani su dekretom naložili ženama da napolju budu u „burkama“ od glave do pete, slično ograničenjima tokom prethodne vladavine Talibana od 1996. godine do 2001. godine.

Portparol Ministarstva za poroke i vrline – talibanske „policije za moral“ koja sprovodi te dekrete, rekao je da je izvještaj UN pun „besmislica i neistina“ i da je uznemiravanje žena protivzakonito.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Avganistan je prošle godine upozorio talibane da će biti „skoro nemoguće“ međunarodno priznati ih kao legitimnu vlast ukoliko ne ukinu ograničenja za žene.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.