Ukrajina: “Prst u oko” Rusiji

0

U utorak, 20. februara, predsjednik Ukrajine Petar Porošenko, tokom sastanka Vojnog kabineta Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, potpisao je kontroverzni zakon o reintegraciji Donbasa.
Podsjetimo, u ovom dokumentu, Rusija se naziva “agresorom”, teritorije van kontrole Kijeva – “okupiranim”, a vlasti Luganske i Donjecke Narodne Republike – “okupacionim”.
“Ovaj zakon znatno jača pravni osnov korišćenja vojske Ukrajine, kao i drugih jedinica, odgovornih za odbranu naše zemlje. Od izuzetnog je značaja što smo, na ovaj način, napravili pravnu osnovu u borbi za povratak teritorija, i političko-diplomatskim putem” – prenosi TV “112 Ukraijina” riječi predsjednika Porošenka.
Ukrajinski lider je naglasio da je zakon odraz njegove strategije, kao šefa države i vrhovnog komandanta, i istakao je da pomenuti zakon ne krši međunarodne obaveze Ukrajine, uključujući i obaveze saglasno Minskom dogovoru.
Napominjemo da je 18. januara Vrhovna Rada usvojila nacrt zakona o državnoj strategiji u vezi sa povratkom suvereniteta nad “privremeno okupiranim teritorijama, Donjeckom i Luganskom”.
Ruska državna Duma je ovaj dokument kvalifikovala kao “osnov za surovu primjenu sile”.
(Jekaterina Belokonova. Komsomolskaja pravda)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.