UIP: Sanitarni inspektori kod 22 igračke pronašli opasne supstance

0

Iz Uprave za inspekcijske poslove danas su saopštili da su u prethodnom periodu sanitarni inspektorivršili su planiraninadzor nad bezbjednošćuigračakakaoireaktivni nadzorproizvoda-igračakana tržištu.

Prilikom nadzora je, kažu, vršen administrativni pregled dokumentacije i fizički pregled proizvoda-izgled proizvoda, isprave o usklađenosti,upozorenja, uputstva za upotrebu,a metodom procjene rizika uzeto je 35 uzoraka igračaka za laboratorijska ispitivanja na prisustvo ftalata i bora.

Od ukupnog broja uzoraka rezultati su pokazali da 22 uzorka nisu odgovarala uslovima iz Pravilnika.

„Subjekti nadzora (uvoznici, distributeri i trgovci) obaviješteni su o rezultatima ispitivanja i dobrovoljno su preduzeli mjere neodložnog sprečavanja dalje distribucije nebezbjednih igračaka, kao i mjere trajnog povlačenja iz prometa i opoziva od potrošača“, navodeiz UIP-a.

U ovom mjesecu uništeno je oko 702 komada igračaka koje su zatečene u prometu dok je postupak opoziva i povlačenja iz prometa za pojedine igračke još u toku.

Inspektori su na osnovu Uredbeo zabranjenim odnosno dozvoljenim načinima upotrebe proizvodnje i stavljanja na tržište hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinuizdali 22 prekršajna naloga u ukupnom iznosu iznosu od 11.440 eura, dok je su za ostale procesi još u toku.

U maju mjesecu vršenje i reaktivni nadzor na osnovu RAPEX nedjeljnih izvještaja – izvršeno je 20 pregleda objekata u kojima su tražena četiri opasna proizvoda – igračke i to dvije plastične lutke sa hemijskim rizikom i 2 kozmetička proizvoda.

Na tržištu Crne Gore nijesu nađeni traženi opasni proizvodi iz RAPEX obavještenja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.