U utorak počinje akcija „Stop inflaciji“, pogledajte kakve će biti cijene sniženih artikala

0

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je nove ograničene cijene 25 osnovnih životnih namirnica u šest trgovinskih lanaca (Aroma, Franca, Voli, HDL Laković, Mega promet i IDEA).

Ti proizvodi su dio akcije „Stop inflaciji“, koja će početi u utorak.

Pogledajte spiskove antiinflacionih korpi za šest maloprodajnih lanaca koji su se do sada priključili akciji „Stop inflaciji“.

Cijene – Domaća trgovina (Aroma, City, Conto)

Cijene – Franca

Cijene – Voli

Cijene – Merkator

Cijene – HD Laković

Cijene – Megapromet

Antiinflaciona korpa, kako je ranije saopšteno, formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda.

Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac, koji formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom (trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad 5 odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na 5 odsto).

Trgovac je u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovac ne može skraćivati listu proizvoda.

Takođe, trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe sistemu snižavanja cijena.

Predviđeno je da nove, snižene cijene u skladu sa dogovorom o antiinflacionoj korpi stupe na snagu 21. marta i traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna sa mogućnošću zamjene artikala.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.