Tri puta više uhapšenih, nego zaraženih: Umjesto dilera, razbojnika i lopova u zatvorima sjede opasni „treći u autu“, „drugi na ulici“…

5

Od početka izbijanja pandemije korona virusom u Crnoj Gori je uhapšeno 906 osoba zbog sumnje da su prekršili mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo. U istom periodu, Institut za javno zdravlje je objavio da je zaraženo od korona virusa 288 osoba u Crnoj Gori.

Statistika je neumoljiva, tri puta je više uhapšenih, nego što je zaraženih.

Svjedoci smo da se kriminalna statistika u poslednjih mjesec dana bitno promijenila, pa umjesto dilera, razbojnika, lopova i nasilnika u zatvorima sjede opasni „treći u autu“, „drugi na ulici“ i slični delikventi.

Pa se samim tim postavlja pitanje, zašto se država ovako revnosno ne obračunava sa narkodilerima, kao što se obračunava sa “trećim u autu”. Ili, zašto svom silinom ne udari na bezbjednosno interesantna lica kao što se sada obračunava sa “drugim na ulici tokom šetnje”.

Treba država da prema svima primijeni zakon, ne smije da bude povlašćenih. Treba da kazni one koji krše ove mjere, ali da li baš na ovaj način treba da se obračunavaju sa njima, da bude tri puta više uhapšenih nego zaraženih. Ovako se, ipak, šalje neka druga poruka, politikom obojena.

Šta državu sprečava da se ovako obračuna sa organizovanim kriminalnim grupama? Što revnosni građani koji prijavljuju komšije koje krše ove mjere ne prijavljuju kriminalce? Ili to politički nije isplativo kao ovo prvo.

Ako nastave ovim tempom sa hapšenjima, uskoro će svi kapaciteti predviđeni za liječenje oboljelih od korona virusa biti puni zatvorenika koji krše donesene mjere.

Prema članu 287 Krivičnog zakonika Crne Gore, za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina. Član 302 Krivičnog zakonika propisuje da ukoliko je usled izvršenja ovog krvičnog djelo nastupila teška tjelesna povreda nekog lica, odnosno ako je zdravlje teško narušeno, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina. Ukoliko je usled ovog ponašanja nastupila smrt jednog ili više lica, počinioci će se sankcionisati kaznom zatvora u trajanju od dvije godine do dvanaest godina.

5 Comments
 1. Lange komentariše

  HAPSIĆEMO I MI GAMAD BUDITE SIGURNI,MAČ NA MAČ.OKO ZA OKO ZUB ZA ZUB.DOSAD STE MIGLI VIŠE NEĆETE ZAPATITE.

  13
  2
 2. Kafanski filozorf komentariše

  Da cuo sam, tako nesto postoji i u nekoj maloj drzavi, zovu je Monte Negro!.
  Radi se o nekoj samoizolaciji vlasti!. Zatvaraju narod da ne bi zarazio kralja i njegovu vlastelu!.
  Zao mi je tog naroda vec su 30 godina u pritvoru!.

  18
  2
 3. Lange komentariše

  HAPSI NAS ONO TELE SIMOVIĆA,OVO LOPOVČE HRAPOVIĆA,ONAJ GMAZ ERAKOVIĆ,PATULJAK I FIZIČKI I MORALNI VELJOVIĆ,RADIJATOR MARKOVIĆ,NARKOMAN BEZBOŽNIK MILO,ACO KOJI POSEDUJE BANKU PUNU NAŠIH PARA,ONA ZMIJA BOŠKOVIĆ GUJA,RANKO KURCOGLAVIĆ,VESNA GRDANA MEDENICA,MILIVOJE MONGOLOID,A ZAPAMTITE SVI VI NIKOGOVIĆI GORE NAVEDENI NIČIJA NIJE DO ZORE.NAŠA ZORA DOLAZI BRZO.NAŠA ZORA BIĆE VAMA NOĆNA MORA !!!

  15
  2
 4. Prle komentariše

  Manje države a više neljudi na vlasti nema nigdje!

  19
  1
 5. Nana komentariše

  Jedino resenje je gradjanska neposlusnost,ili jos 30 godina sa ovim lopovima.jedino se nadam da ce neko od ovih klanova da pocne neku eevoluciju i da nas izvuce iz ovog ludila

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.