Trebalo bi da ažurirate svoje iPhone i Mac uređaje, i to odmah

0

Apple je nedavno objavio ažuriranja za svoje operativne sisteme – iOS 17.1.2, iPadOS 17.1.2 i macOS Sonoma 14.1.2, koja sadrže ključne sigurnosne ispravke. Ova ažuriranja su od suštinskog značaja za sve korisnike iPhone, iPad i Mac uređaja, jer uključuju popravke za dve kritične ranjivosti u WebKit-u koje su aktivno eksploatisane u prethodnim verzijama.

iOS 17, koji je već neko vrijeme dostupan, su korisnici izuzetno dobro prihvatili zahvaljujući novim funkcijama kao što su Contact Posters, NameDrop i StandBy. Međutim, ne donosi svako ažuriranje iOS-a velike funkcije, ali su i ova ažuriranja izuzetno važna. Apple-ova podrška u svojim dokumentima navodi da su ova ažuriranja rešila dve WebKit ranjivosti, označene kao CVE-2023-42916 i CVE-2023-42917. Prva ranjivost je omogućavala hakerima da pristupe osetljivim informacijama, dok je druga dozvoljavala pokretanje zlonamernog koda

WebKit je „motor“ koji pokreće web komponente na Apple uređajima, uključujući Safari, druge pregledače i čak App Store. S obzirom na široku upotrebu WebKit-a na Apple uređajima i činjenicu da su ovi propusti mogli da budu iskorišćeni u realnom svijetu (iako Apple ne pruža dalje detalje o njihovoj upotrebi), izuzetno je važno da svi korisnici ažuriraju svoje uređaje na najnovije verzije iOS-a, iPadOS-a i macOS-a.

Novo ažuriranje će uskoro biti dostupno na vašim uređajima. Možete ručno provjeriti dostupnost ažuriranja tako što ćete na iPhone-u i iPad-u otići u Settings > General > Software Update, dok na Mac uređajima trebate otići do Apple menija > System Settings > General > Software Update.

Grupa za analizu pretnji kompanije Google zaslužna je za otkrivanje ove ranjivosti. Ista grupa je nedavno otkrila i ozbiljnu ranjivost u Google Chrome-u, koja je objavljena pre otprilike dva dana. Ukoliko to već niste učinili, pobrinite se da je vaš Google Chrome ažuriran na svim platformama. Neophodna verzija Chrome-a je 119.0.6045.199 za Mac i Linux, verzija 119.0.6045.200 za Windows, verzija 119.0.6045.193 za Android, i verzija 120.0.6099.50 za iOS.

(Telegraf.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.