Trampova naredba stupa na snagu, Huavei na crnoj listi

0

Danas stupa na snagu naredba američke administracije kojom se kineski telekomunikacioni gigant Huavei stavlja na crnu listu u SAD.

Ministar trgovine Vilbur Ros najavio je sinoć, u intervju za Blumberg, da će danas ta naredba stupiti na snagu.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da na takozvanu “Listu pravnih lica” stavlja Huavei i još 70 podružnica, čime se toj telekomunikacionoj kompaniji zabranjuje da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih firmi bez prethodnog odobrenja SAD.

Pored toga, američki predsjednik Donald Tramp je potpisao naredbu kojom zabranjuje firmama u SAD da koriste telekomunikacionu opremu onih kompanija za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbjednost.

U Trampovoj naredbi nije konkretno navedena nijedna zemlja ili kompanija, ali su američki zvaničnici prethodno označili Huavei kao “prijetnju” i lobirali kod saveznika da ne koriste mrežnu opremu Huaveija za 5G mreže naredne generacije, podsjeća Rojters.

Portparol Ministarstva trgovine u Pekingu izjavio je juče da Kina snažno osuđuje jednostrano uvođenje sankcija drugih zemalja kineskim pravnim licima i smatra da se koncept nacionalne bezbjednosti zloupotrebljava.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.