Tramp pozvao Iran da bude oprezan s obogaćivanjem uranijuma

0

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je Iran da bude oprezan s obogaćivanjem uranijuma na nivo koji je zabranjen prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

“Iran bi trebalo da bude oprezan jer obogaćujete uranijum za jednu svrhu, a neću da vam kažem koja je to svrha. To nije dobro”, rekao je sinoć Tramp novinarima u Moristaunu, u Nju Džerziju.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo je obećao da će Iran biti još više izolovan i izložen sankcijama poslije saopštenja iranskih vlasti da će početi sa obogaćivanje uranijuma.

Iranske vlasti saopštile su u nedjelju da će tokom dana početi da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 odsto.

Teheran je potom zaprijetio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma “za 60 dana” ukoliko se ne pronađe rješenje i ne ispune iranski zahtjevi.

Iranske mjere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom programu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.