Težak zločin: Dan kada je NATO ubio djecu u Murini

0

U Murini je obilježeno dvije decenije od kada su se razorni projektili NATO pakta sručili na limski most i nedužne mještane ove varošice na sjeveru Crne Gore.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice, portalu IN4S su kazali da će ovaj datum zajedno obilježiti eparhija Budimljansko-Nikšićka i mjesna zajednica Mirino.

Mučenici murinski su svjedoci pred Evropom i svijetom zločinačke bande, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je danas u Murini služio opelo stradalim mještanima ove varošice, među kojima je bilo i troje djece.

On je napomenuo da bombardovanje Srbije i Crne Gore 1999. godine predstavlja nastavak nacifašističkih zločina 1941-1941-45, bombardovanja BiH i Republike Srpske BiH od strane NATO pakta 1995. godine.

„Bombardovanje posebno Kosova i Metohije je još gore i strašnije negoli ono koje se dogodilo za vrijeme tzv. velike Albanije, za vrijeme naci-fašizma. Jer, plod onoga je bilo oslobođenje KiM, a plod ovoga bombardovanja je oduzimanje Kosova i Metohije i predavanje Kosmeta u ruke onih koji su stid i sram ne samo Evrope već i čestitog albanskog naroda„, naglasio je vladika.

Istakao je da su oni koji danas „vladaju“ Kosmetom počinili velike zločine, te da na tim zločinima, zajedno sa NATO paktom, nastavljaju da djelaju.

„Oni pokušavaju da nametnu taj zločin da ga prihvati nesrećna Srbija, a crnogorska vlast ga je već prihvatila.

Šta će da radi sa ovim žrtvama muriniskim, sa malim Sašom Stojićem vojnikom-djetetom od 19 godina, sa trojicom radnika ubijenih u Podgorici, sa hiljadama pobijenih širom Srbije i Crne Gore?

Mučenici murinski su svjedoci pred Evropom pred svijetom, zločinačke nesrećne bande, one Evrope neslavnog Solane, Blera, Amerike i Klintona obezbožena, zločinačke Evrope koja je nastavila zločine su započeli još krstaši, nastavio Napoleon, i nacifašisti, a sa druge strane boljševici, titotisti, tzv. proleterijat. Nasleđe toga su oni koji danas nastavljaju da gospodare sudbinom Evrope.

Evo vam živih svjedoka nebeskih, ove djece ovdje pobijene na Murinama!, poručio je vladika Amfilohije.

U NATO bombardovanja Murina, jednom od najtežih zločina tokom agresije na SR Jugoslaviju, stradalo je šest civila, od čega troje djece.

NATO avijacija je bez ikakve objave i objašnjenja sa desetak projektila bombardovala most na Limu u samom centru naselja. Stradali su civili koji ni na koji način nijesu učestvovali u ratnim dejstvima, među njima dvije djevojčice i jedan dječak.

Poginuli su učenici Osnovne škole „Petar Dedović“ Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julijana Brudar, radnik škole Vukić Vuletić, penzioner Manojlo Komatina i domaćica Milka Kočanović.

U napadu su teško povrijeđeni Željko Belanović, Svetlana Zečević i Tina Milović, a lakše Mirko Šoškić, Danilo Jokić, Vasko Čejović, Slobodan Mirosavljević i Slavko Mirković.

Most na Limu je oštećen, a nije bilo nijedne kuće u okruženju koja nije pretrpjela štetu. Stradali su i pogon tekstilne konfekcije, stari hotel, mjesna prodavnica, kao i Dom kulture.

Utvrđivanje odgovornosti ondašnjih rukovodilaca NATO-a pred nadležnim međunarodnim i nacionalnim sudovima za utvrđivanje njihove individualne odgovornosti, predstavlja moralnu obavezu nadležnih institucija i civilnog sektora.

Aktuelna crnogorska vlast godima se sramno odnosi prema nevinim žrtvama NATO bombardovanja u Murini.

Elementarni red je bio da crnogorska vlada 30. april proglasi danom žalosti, jer je u NATO bombardovanju Murina stradalo šest stanovnika, među njima i troje mališana koji su tek bili zakoračili u život, ali od toga nije bilo ništa.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.