TEBI ZA KRAJ – „ BYE-BYE BAD MAN“!

0

Piše: dr Momčilo D. Pejović

„Da ti samo može biti“, sada ili nikada!? Priznaj, nekada si rado koristio tu floskulu, makar reda radi, kao izgovor ili „izlaz“, pred svoje domaće političke protivnike, prilikom nekog neizbježnog ili „opuštenijeg razgovora“! A kada bi ti neko sada dao takvu ponudu, koliko bi novca bio spreman da izdvojiš? Stipsa jesi, kad su tvoje pare u pitanju, ali bi ovoga puta, ipak, bio (po)široke ruke i odriješio „džak“ pun para, zar ne?

Izgledna prilika je propuštena, zauvijek! Sada bi tvoja ponuda, kao nagodba sa SDT-om, bila slamka kakvog takvog spasa!? On je, ipak, tvoj kadar i ne bi te (iz)dao!? Da li si siguran? Griješiš ako misliš da ti je ta opcija na stolu stalno otvorena! Sve se promijeni u trenu!! Sjeti se kako si unazad nešto više od godine dana, kao silan paša od Podgorice grada, mislio da će sve biti kako si (is)planirao! Htio si namaći dovoljan broj „sigurnih glasova“ za parlamentarne izbore 30. avgusta 2020. godine! Nijesi uspio zbog „otkazanih letova“, pa ti se najednom „kraljevstvo“ srušilo! Otišlo u nepovrat.

A nije da nijesi mogao i drugačije, samo u inat njima nijesi htio kao i zbog „nekih“ koji nijesu igrali igru koju si dugo i u hodu planirao, razrađivao i bogme dobro usavršio u ove tri decenije neprikosnovene a tobože demokratske vladavine odnosno diktature! Negdje si debelo (p)ogriješio i zaglibio! A neki su te lukavo (na)vukli i grdno izvarali, izdali i na kraju suturali, pa sad „čapru“ svoju ne samo da ne možeš spasiti nego je nemaš kome ni prodati makar po nekoj tebi prihvatljiv(ij)oj cijeni, za svoj spas!

Ipak, Duško tvoj, kako ga zoveš „bjegunac iz Londona“, nije te izdao, niti prodao, već te je spasio neslavnoga kraja tvoje političke i državničke karijere, produžio ti vladavinu samom činjenicom što nije javno pokazao snimak „plave torbe iz koje uzimaš novac (…)“!? Do kada, to samo on zna? A znaš ti dobro da te je, rečenim „snimkom…“ samo da je htio, mogao „zakucati“ za sva vremena!!!

Reklo bi se da si dobro i neumorno igrao!? Još malo i neko vrijeme, iako labavo i slabo, držiš situaciju u rukama!? Igraš, igraš ili sebe tješiš da možeš igru do kraja da izdržiš! Ali, kao da ne vidiš da igru koju sada igraš oni drugi obrću i okreću kako hoće, sve po zakonu i lagano! A mogao si bez toga!? Dovoljno si „blaga“ sve „sam stekao“ i, naravno, na bezbjedna mjesta, malo u tvome „mnogo voljenom“ Montenegru a više u inozemstvu, posakrivao po bankama i na računima tebi odanih pojedinaca, da bi vrijeme koje je pred tobom mogao kao razonodu i odmor koristiti! Znam, nije da se nijesi sad donekle osvijestio od svega!? Ali, sve ti je to poput one narodne izreke: „Potonja pamet šarovu pod rep“! Previđaš, sve traje do jedne ure!

Negdje si težak i presudan politički i državnički previd napravio! „Karte“ koje si u rukama čvrsto ih držeći imao, nekim čudom si prve dvije suviše brzo i nerazumno, mimo pravila i rezona „kartaške“ igre, loše (p)odigrao! A toliko puta si imao istu takvu situaciju i iz njih izlazio kao politički pobjednik!? Proračunato „kockao“ si se i htio uduplati dobitak, jer si bio više nego siguran da ti ne može izmaći!! Želja za još jednim uspjehom i strast za trajnu vlast, te je natjerala da ovoga puta izgubiš i ono što si imao! Bio si sve do u detalje isplanirao, ubijeđen da dobijaš nešto što nijednom političkom kockaru kao diktatoru nije uspjelo! Bio je to tvoj potez od kojeg si htio mnogostruku korist imati, ali suviše politički neodmjeren, ishitren i nerazuman!

Međutim, okolnosti su se neke promijenile, a ti malo ostario, politički obnevidio, i „kompas“ sa kojim si kontrolu imao za svagda izgubio! Naravno da znaš, da je u pitanju bilo tvoje „nestrpljenje“! Požurio si, a „savjetnici“ su te i dalje nagovarali i po ramenima tapšali govoreći da je sada „pravi trenutak“!? Kažu da si od svojih političkih saboraca i koalicionih partnera bio „primoran-natjeran“ da igru „novog crnogorskog identiteta“ privedeš kraju ili zaokružiš, jer nijesu htjeli da i dalje čekaju!?

Mrmljaš sebi u bradu i kažeš da si sve vidio, ali nikako da priznaš grešku koju si dobrim dijelom ti počinio! Na vanrednom kongresu partije svoje jednim manjim dijelom si krivicu za poraz priznao, a većim dijelom bacio na druge! Makar u posljednjem trenutku imao si ličnu i političku mogućnost da ispraviš kardinalnu grešku kojom si sebi vlast uskratio – oduzeo, „najjaču partiju“ u opoziciju poslao, odgurnuvši stolicu sa koje si autarhično vladao!? Kao da si se nečemu od nebesa nadao ili se debelo varakao igrajući se sa narodnim strpljenjem, koje je bilo došlo do pucanja! Mislio si, i zacrtao sebi, da „sada je pravi trenutak“, jednom zauvijek da ih umrtviš!

Žurio si i niko te nije mogao (za)ustaviti, mada ni sam nijesi znao kuda i gdje to vodi! Opozvati već učinjeno nijesi htio, nadajući se ili bolje reći ubijeđen da ćeš i tada kao apsolutni pobjednik biti! Znao si dobro da čovjek koji je u politici kad je najsigurniji najviše izgubi, ako nema barem jednog politički moćnoga „stranca“! Mislio si da ti više nijesu potrebni ili si ih tražio pa ih nijesi našao!? A onima koji su ti se nudili znao si da im se ne može dalje vjerovati i da od njih nema fajde!?

Ne, nije samo tvoj ponos bio u pitanju! Mnogo više, inat i ubjeđenje da si na vrhuncu političke i ekonomski lične moći, da ti niko ništa ne može i da dalje možeš biti sam! Dakle, ipak je to bila tvoja loša procjena, pored svih koji su ti pomagali i odmagali, zaklinjali se u vjernost i odanost, sluganstvo i poltronstvo, a koje si dobro vidio i vješto koristio tokom svoje vladavine.

Svi koji su te služili bili su kupljni državnim, njihovim poreskim novcem, ličnom pohlepom i željom da budu makar mali dio te tvoje diktatorske vlasti. Oni su se uz tebe osjećali kao diktatorčići u preduzeću, nekoj javnoj ustanovi, ministarstvu, diplomatiji, policiji, sudstvu i tako dalje. Najveći broj od njih poslušno, snishodljivo, poltronski i spremno (po)gazili su svoje lično i porodično dostojanstvo samo da bi izvršili naredbu i ugodili tebi kao gazdi i vladaru! Naravno, znao si ih nagraditi nekim direktorskim mjestom, ministarskom foteljom, ambasadorskim uhljebljem i tako dalje.

Odletio si avionom za Pariz, da bi učinjenu grešku „ispravio“ na drugi način!? I tu si sebe lično precijenio, naravno i politički trenutak u kojem si se našao! Službeni put avionom do Pariza pokušao si da (o)pravdaš „državnim interesima od posebne važnosti“! Naravno, uz obećanje da ćeš o tome (pro)govoriti kada dođe vrijeme, a koje ti je izmaklo u nepovrat. Do današnjega dana to je ostala tvoja tajna! Iz Pariza, privatno odletio si za Majami!? Tamo se malo poduže zadržao, sve čekajući da stigne neki odgovor!? Naravno, ni tamo nijesi sjedio politički skrštenih ruku, pa si preko bivših kumova i drugih važnih faktora, kao „poznanika“, opipavao puls tvojih politički „ravnopravnih“ NATO partnera u SAD-u za tvoj konačan slet i o(p)stanak!?
„Francuzi“ te (pre)variše ili eskiviraše tvoju „usmenu“ i „prijateljsko-poslovnu“ molbu za politički prebjeg, spas ili ustupak, mada nijesu, iskreno rečeno, nešto opipljivo ni obećali. Dobro znaš da je i to bila tvoja kobna greška, „liša karta“ koju si (od)igrao sve misleći da si još jak i da „adut“ pred njih bacaš! Zar nijesi blefirao, kao mnogo puta do tada?! Koliko ćeš puta ponoviti: „Da mi sada može biti“!!

A šta će ti sada donijeti dan ili noć, naredni mjeseci? Teško da se nečemu dobrom možeš nadati ili učinjeno popraviti! „Ostao“ ti je Nikšić, kao neko političko „uporište“ za popravak izbornog gubitka od 30. avgusta protekle godine!? Znaš i sam da od toga ne može ništa dobro za tebe biti, a iako bude bilo, slaba fajda od svega toga! Ne misliš, valjda, da ćete u Nikšiću, po drugi put, slaviti kupljnu pobjedu uz nekoga drugog „Draga Đurovića“!

Mnogo se afera nagomilalo, a sve jedna povrh druge! Prosto rečeno ili brojkom iskazano samo onih krupnih koje se ne mogu više kriti, a čekaju „razrješenje“ od strane nadležne sudske instance, ima ih preko 20 (dvadeset)!? Tona ili nekoliko desetina dužnih metara papira i dubioza su u pitanju! Neke ili samo jedna od njih mogle bi biti fatalne za tvoju dalju vladavinu odnosno opstanak u fotelji „predsjednika svih građana“ do kraja tvog mandata! Naravno, to dobro znaš i procjenjuješ trenutak za „siguran bijeg“, kada već nemaš više vremena da računaš na „siguran glas“, lične karte i fantomske birače u biračkome spisku!

Sada misliš da je sve moglo biti riješeno na bezbolniji način, za tebe i one okolo tebe, po onoj narodnoj „i vuk sit i sve ovce na broju“?! I to znaš?! Ovoga puta grdno se varaš! Nije valjda da čekaš da i oni negdje zastanu, pogriješe makar redoslijed poteza, kao što ti učinje uoči „Nove godine“!? Nasankaše te tvoji koalicioni politički partneri, kao i dvorski istoričari vješti manipulatori i falsifikatori arhivskih dokumenta, i istoričari u pokušaju, dobročinitelji i prodane duše, za koje si znao da ih je svakim danom sve više u tvome okruženju!

Davno li bi ti „otperjao-odlepršao“ službenim avionom do Pariza, pa privatnim „mlaznjakom“ preko okeana, samo „da ti može biti“!!! Tamo gdje su ti bivši drugari, stari, bivši i novi kumovi, i mnogi biznis partneri i igrači tebi znani! Iz dalekog Majamia mahnuo bi im rukom i sa osmjehom rekao zbogom ili „bye-bye“ (baj-baj)! Više od toga znanje „engleskog“ ti i ne treba, jer dolari koje ima da trošiš za tri su života, samo da ti može biti, i govore sve jezike svijeta! Tamo svi mašu i kažu „bye-bye“ (baj-baj), jer lako se pamti i „ugodno“ čuje!

Naravno, ostavio bi tvoje „patriot-komite“, „najjaču stranku“ i političke simpatizere da tvoje slike (o)kače na zdove radi podsjećanja na sva tvoja obećanja i nadanja, obmane i prevare, koje si im davao! Pisao bi i ti njima iz dalekog Majamia, kao nekad crnogorski kralj Gospodar Nikola iz Neija, kraj Pariza, svojim Crnogorcima, da ćeš im se jednoga dana vrnuti, pa makar to bilo u tvojoj dubokoj starosti ili posthumno poslije nekoliko decenija!?

Nije da ne vidiš svoj kraj!? A da li naslućuješ kakav ti on može biti? Znaš, i „nagodba“ sa SDT-om je kraj tvoje političke i lične karijere! A tek kada istoričari budu pretraživali brojna dokumenta iz tvoje vladavine u javnim i tajnim arhivama, domaćim i stranim, biće mnogo loša slika ili portret o jadnom vladaru sa trodecenijskim stažom političara i državnika Crne Gore! TEBI ZA KRAJ – „ BYE-BYE BAD MAN“!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.