Tajni pregovori na nižem nivou: DPS sa Demokratama i URA dogovara njihov povratak u Skupštinu, na stolu i rekonstrukcija Vlade!

0

Predstavnici DPS-a, Demokrata i URE, na nižim nivoima, već mjesec dana, razgovaraju o modelu koji bi bio prihvatljiv za stranke Alekse Bečića i Dritana Abazovića, za ulazak u Radnu grupu oko izbornog zakonodavstva, saznaje Borba. Razgovori, koje je podstakla jedna NATO ambasada, za sada se vode na nižim nivoima, daleko iza kulisa, a ne isključuje se ni eventualna rekonstrukcija Vlade Duška Markovića, pod izgovorom, da ona treba da pripremi što bolje uslove za parlamentarne izbore. Ta rekonstrukcija bi podrazumijevala da u Vladu uđu građanski orjentisane stranke, što bi bila kopija Vlade izbornog povjerenja, koja je išla na ruku samo DPS-u.
Ako dođe do dogovora, a samim tim i do povratka Demokrata i URE u Skupštinu, jer je to saa primarni cilj, sve to treba da amortizuju i podrže snažnom kampanjom mediji koji bliski toj koaliciji.
Da se iza kulisa nešto dešava potvrđuje i današnja izjava Mihaila Anđušića poslanika DPS-a koji je saopštio da se nada “da će Demokrate i URA, koji bojkotuju parlament, bar u ovom slučaju biti zreli i odgovorni i da će biti dio tog radnog tijela, a DPS je uvijek spremna za kompromise”.
-Razgovori su u poslednje vrijeme intezivirani i sada se opipava puls javnosti, kako će ona reagovati na sve to. Prema tom dogovoru, DPS će pozivati Demokrate i URA da uđu u Radnu grupu, a oni će, preko svojih medija, odbijati sve to, kako bi, iza kulisa, izlobirali što bolju pregovaračku poziciju i ujedno, u prvom naletu, amortizovali nezadovoljstvo javnosti zbog ulaska te koalicije u Skupštinu. Jer, cilj je da Demokrate i URA da se na jesen vrate u skupštinske klupe. A nije isključeno da DPS ponudi prijevremene parlamentarne izbore, kao ulaznicu Demokratama i URA za povratak u Skupštinu. Pošto je postalo jasno da će DPS na jesen krenuti u ofanzivu na Crkvu, kroz najavljeni zakon o vjerskim slobodama, a pošto odnosi Srbije i Crne Gore postaju sve zategnutiji i tek se očekuju medijska eskalacija, onda je ovaj manevar sa Demokratama i URA jedini mogući izlaz za vladajuću koaliciju, da skrene pažnju na drugu stranu sa tih problema, kako navodno žele da rade na poboljšanju izbornog zakonodavstva, kaže naš sagovornik iz DPS-a.
Prema tom planu, režim planira na jesen medijsko zaoštravanje sa vlastima u Srbiji, u susret rješenju kosovske krize, kako srpsko rukovodstvo ne bi imalo vremena da se bavi problemima srpske zajednice u Crnoj Gori, čije rješavanje su najavili. Vlasti u Crnoj Gori na taj način žele da onemoguće dogovor Beograda i Prištine, jer zadržavanje postojećeg stanja žele da i dalje love u mutnom.
-Istovremeno, javnosti u Crnoj Gori treba da se plasira priča o izbornom zakonodavstvu i kroz najavu rješavanja tih problema, dok će istovremeno raditi na razbijanju srpskog jedinstva, od kojeg se u ovom trenutku najviše plaše da bi mogao politički da im nanese najviše štete, naročito nakon najave zvaničnog Beograda da će aktivnije rješavati problem srpske zajednice u Crnoj Gori, pojašnjava naš sagovornik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.