Mladen Mikijelj

Sukobi prištinskih zvaničnika: Ministar lažne države optužuje Kurtija da je napravio tragično pogrešne procjene!

0

Petrit Seljimi, bivši ministar spoljnih poslova tzv. Kosova, izjavio je da članstvo tzv. Kosova u Savjetu Evrope još nije sigurno, zato što je to politički proces u kome se pojavljuju novi uslovi, a Aljbin Kurti je, kako je rekao, napravo tragično pogrešne procjene i nije uspio da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje sa ključnim vladama EU.

Komentarišući izjavu predsjednika Evropske inicijative za stabilnost Geralda Knausa da se nekoliko država članica Savjeta Evrope sprema da blokiraju glasanje za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu instituciju na Komitetu ministara, Seljimi kaže da to za njega nije iznenađenje.

– Nijedan proces za nas nije bio zasnovan na zaslugama. Morali smo da ispunimo 100 uslova za viznu liberalizaciju uključujući demarkaciju granice sa Crnom Gorom. U to vrijeme Kurti je organizovao izuzetno nasilne proteste sa mnogo povrijeđenih ljudi protiv ispunjavanja ovih političkih uslova od strane EU za viznu liberalizaciju“, naveo je Seljimi na platformi “X”, a prenio portal Kosovo onlajn.

On je dodao da se tzv. Kosovo i danas suočava „sa istom pjesmom“, i za to okrivio Kurtija.

„Premijer nije uspio da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje u vezi sa ključnim vladama EU (pa čak ni osnovno razumijevanje sa Kvintom), tako da se suočava sa teškim uslovima – posebno za njega“, naveo je Seljimi i dodao da je Kurti imao šansu na početku rata u Ukrajini.

„Protraćio je priliku u prvim mjesecima ukrajinskog rata kada bi mu mali potez na ZSO donijeli Savjet Evrope i Partnerstvo za mir. Prokockao je još jedan diplomatski prozor posle Banjske. Ponovo se vraćamo nazad. Napravljene su tragične pogrešne procjene“, kazao je on.

(Kurir)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.