Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi: Crna Gora je sprega bezbjednosnog sektora i organizovanog kriminala!

0

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da nije Crna Gora ta koja rovari po Republici Srpskoj, već NATO, dok cilj nije samo Republika Srpska, već Srbija.

„NATO neće rovariti uz pomoć velikih francuskih, britanskih ili nemačkih potencijala, nego uz pomoć lokalnih ili regionalnih partnera. Tu Crna Gora i Hrvatska zbog jezičkih srodnosti igraju najvažniju ulogu“, kaže Galijašević i nastavlja:

„Crna Gora, koja je prihvatila izrazito antisrpsku ulogu, zna da je jedina strateška dubina, jedina leđa koja Srbija ima na Zapadu, Republika Srpska. Oslabiti Srpsku znači slabiti Srbiju. Jaka Srbija NATO-u ne odgovara. Neposlušne države sa preko pet miliona stanovnika i rastućim BDP-om vrlo su nepovoljne za buduću saradnju koju oni tumače kao poslušnost.“

Poslušnost je ono što je NATO-u potrebno, a politika sjevernoatlantske alijanse, koja se nije promijenila poslednjih skoro tri decenije jeste slaba Srbija.

„Sa Republikom Srpskom, Srbija je snažan regionalni igrač, uprkos otimanju Kosova i svemu ostalom čemu je izložena. Srbija je, u stvari, zemlja, koja se distancirala od organizacije koju je osnovala — pokreta nesvrstanih. Istovremeno, nije dio nekakvih blokova i potpuno je nezaštićena. Njena najveća snaga je upravo osovina Banjaluka — Beograd. To je nacionalna osovina i ona je neuništiva u istorijskom, kulturnom, ekonomskom i, evo, u bezbjednosnom smislu“, napominje Galijašević.

Koristeći, kako Galijašević kaže, poslušne lokalne službe, NATO ne skuplja samo određene informacije koje su mu potrebne za analize, već i razvija i usmjerava neke društvene pojave.

„Ono gdje je Crna Gora posebno jaka, što ne treba potcijeniti, to je sprega obavještajnog sektora i organizovanog kriminala. Ona na polju trgovine narkotika, oružja, ljudima, daleko lakše prolazi nego Albanija i Kosovo, kao druga isturena ruka. Dakle, Crna Gora ima itekako značaja u procesu destabilizacije srpskog etničkog i političkog prostora“, kategoričan je Galijašević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.