Stejt department povukao čestitku povodom presude za „Državni udar“

0

Stejt department je tiho povukao čestitku povodom presude za „državni udar“, objavio je Forejn polisi.

Tri godine nakon navodnog „državnog udara“ vlasti u Crnoj Gori su donijele presudu protiv 14 lica, uključujući i dvojicu navodnih pripadnika ruske obavještajne službe kojima su sudili u odsustvu, za učešće u navodnom planu da se zbaci vlada, piše ovaj medij.

„Na vijest o njihovim zatvorskim kaznama čestitale su im zapadne vlade, uključujući i Stejt department.

‘Radi se o čistoj pobjedi za vladivinu prava, koja je ogolila pokušaj Rusije da potkopa ‘suverenitet Crne Gore’, navodi se u čestitki Stejt departmeta.

Ali, ova je izjava, otišla u etar greškom“, javlja Forejn polisi (Foreign Policy)

Državni sekretar Majk Pompeo se usprotivio ovakvom sadržaju čestitke, uoči svoje posjete Moskvi:

„Od osujećenog pokušaja ruskog državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, Crna Gora je poduzela važne korake ka integraciji sa transatlantskom porodicom, kada se u junu 2017. godine pridružila NATOu“, navodi se u izjavi.

Izjava je, ističe Forejn polisi, slučajno objavljena u četvrtak popodne.

„Pompeova kancelarija je uputila naredbu da se izjava poništi, ali su birokratske mahinacije već pokrenute. Međutim, ubrzo nakon što je puštena, izjava je brzo je opozvana i tiho skinuta sa vebsajta Stejt departmenta“.


Naredba Pompea da se opozove čestitka povodom presude za „državni udar“
Kako se navodi, uoči susreta američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova RF Sergeja Lavrova, povučene su optužbe da je Rusija planirala „državni udar“ u Crnoj Gori, tokom kojeg je trebao da bude ubijen tadašnji premijer a sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Podsjetimo, i Ambasada SAD u Podgorici ubrzo nakon izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, uputila je čestitke, navodeći da je to „istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.