Starović: O statusu Kosmeta mogu direktno odlučivati samo Srbi i Albanci

0

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović izjavio je da o statusu Kosova i Metohije mogu odlučivati direktno samo Srbi i Albanci, jer uz bilo kakvo posredovanje EU ili nekog trećeg stranog faktora neće biti mogućnosti da se oko tog pitanja ozbiljno razgovara.

Starović je rekao da su svi svjedoci jednog obrasca koji vrijeđa zdrav razum, a to je da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti pribjegava određenim jednostranim mjerama kao što su militarizacija sjevera, zabrana prometa robe proizvedene u centralnoj Srbiji, zabrana korišćenja dinara i tako dalje, pri čemu uslijedi kratka reakcija Kvinte i EU i ništa se ne riješi.

– Svaki put Kurti zavede određene jednostrane mjere, predstavnici država Kvinte osude taj potez na tom verbalnom, retoričkom nivou i izdaju nekoliko saopštenja. EU kao medijator sazove jedan ili više sastanaka u Briselu, na kraju saopšti da obe strane nisu pokazale dovoljno spremnosti na kompromis i na tome se sve završi – naveo je Starović.

On je dodao da te mjere Priština nastavlja da sprovodi i onda stvar krene iz početka sa nekim novim jednostranim mjerama Kurtija.

– To se ponavlja već tri godine, i ma koliko bili zahvalni ljudima iz Kvinte, koji verbalno i retorički osude potez Kurtija, ipak činjenica da nema nikakve prave reakcije u smislu poništavanja tih odluka, na kraju pomalo i vređa zdrav razum – zaključio je Starović za „Kosovo onlajn“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.