Šta je VoLTE i čemu služi?

0

Voice over Long Term Evolution ili skraćeno VoLTE je tehnologija prenosa podataka zasnovana na IP koja omogućuje pozive i usluge prenosa podataka preko 4G mreže. Ova tehnologija omogućava mnoštvo prednosti i neuporedivo bolje korisničko iskustvo u govornim i video-pozivima.

Mnogi pametni telefoni danas podržavaju VoLTE, a skoro svi mrežni operateri širom svijeta podržavaju ovaj način komunikacije.

Da biste koristili ovu opciju, potrebno je da imate telefon koji podržava ovu tehnologiju i adekvatan softver, 4G SIM karticu, kao i da istu opciju i telefon kompatibilan s ovom tehnologijom koristi i sagovornik, odnosno pozivani korisnik.

Štaviše, ako vaš telefon ne podržava VoLTE, primijetićete da ne možete da koristite saobraćaj podataka i istovremeno razgovarate na mobilnom telefonu. Evo kako VoLTE pomaže u tome. Ako upućujete poziv preko LTE mreže, i dalje možete surfovati internetom u pozadini. Većina korisnika to ne radi, ali imate opciju.

Ono što možemo zaključiti je da je Voice over Long Term Evolution poboljšao glasovne pozive širom svijeta, a to je samo početak.

Prednosti ove tehnologije

HD kvalitet poziva

Vjerovatno najveća prednost 4G VoLTE je poboljšani kvalitet poziva. Tačnije, „obični razgovori“ preko mobilnog telefona. Zvuk je mnogo jasniji i bolji tokom istog. Kvalitet poziva na mrežama starije generacije – 2G i 3G – nije bio HD, odnosno „visoke rezolucije“. 4G VoLTE ima 3 puta bolji kvalitet poziva od 3G mreža i 6 puta bolji kvalitet od 2G mreža.

Video pozivi

Putem VoLTE-a možete raditi i video pozive s malom potrošnjom data prometa. Često biste morali skinuti third-party aplikacije kao što su: Skype, Google Meet, Zoom i slično da biste radili video pozive.

Ali ako imate 4G VoLTE, ne morate instalirati druge aplikacije. Telefoni koji su kompatibilni s ovom tehnologijom, imaju ugrađene sisteme za uspostavljanje video poziva. I u tom slučaju vam štedi bateriju u odnosu na neke druge aplikacije i tehnologije.

Bolja pokrivenost i bolja povezanost

Pored činjenice da je 4G mnogo brži od starih generacija mreža, treba da budete svjesni činjenice da se koristi u cijelom svetu i da je već počela da se zamjenjuje 5G mrežom.

4G radi na spektru od 800MHz i ima veći domet od prethodno pomenutih mreža. Taj spektar može proći kroz masivne objekte, kroz koje starije mreže nisu mogle ili su imale poteškoća. Čitaj, imali su slabiji signal i manji domet.

Tako reći, ako se nalazite u podrumu ili na krovu velike zgrade, imaćete mrežnu vezu. Što znači da imate bolju pokrivenost nego ikada ranije, ali i bolji kvalitet.

Multitasking

Bez VoLTE, vaša 4G mreža postaje 3G mreža tokom poziva, sprečavajući vas da koristite internet tokom (glasovnih) poziva. Zamislite situaciju u kojoj razgovarate sa nekim i želite da potražite nešto na internetu ili da pronađete određenu lokaciju na Google Maps-u. Bez VoLTE ovo nije moguće. Ne kažemo da ćete ovako često obavljati više zadataka, ali ako zatrebate, znaćete da imate opciju.

Bolja ušteda baterije

Ako nemate VoLTE ili ste ga isključili, videćete da se vaša mreža prebacuje sa 4G na 3G kada uputite poziv. On troši energiju, odnosno bateriju više nego obično. Sa VoLTE, vaš telefon ne prelazi sa mreže na mrežu i štedi bateriju. Ne mnogo, ali dovoljno da se primjeti.

Kako uključiti VoLTe?

Ako imate problema sa korišćenjem mobilnih podataka kada razgovarate, trebalo bi da uključite VoLTE. Ova opcija se uglavnom nalazi u podešavanjima SIM kartice i lako možete da je nađete. Ako niste sigurni, pozovite svog operatera, i oni bi trebalo da vam kažu da li je VoLTE opcija moguća.

Da biste uključili ili isključili VoLTE , dovoljno je da prvo otvorite Settings aplikaciju. Zatim nađite opcije Connection > Mobile Networks (može se i drugačije zvati, zavisno o telefonu kojeg koristite). Kliknite na Primary SIM. Zatim nađite VoLTE switch i uključite ga ili isključite. Često kraj te opcije stoji poruka “May improve call quality” ili nešto slično tome.

Kako ulazimo u eru 5G tehnologije, očekujte neku novu tehnologiju koja će zamijeniti VoLTE i pozive preko Wi-Fi ili 4G mreže.

(IT mixer)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.