Šojgu: Kijev destabilizuje situaciju u Donbasu, SAD i NATO ne prestaju sa provokacijama

0

Kijev nastoji da destabilizuje situaciju u Donbasu, dok Amerika i NATO nastavljaju sa provokativnim aktivnostima oko Crnog mora, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Kao odgovor na sve ove aktivnosti Rusija jača borbeni potencijal snaga Južnog vojnog okruga, dodao je on.

– Nastavlja se destruktivni kurs vojno-političkog rukovodstva Ukrajine koje nastoji da destabilizuje situaciju u Donbasu. Sjedinjene Države i NATO nastavljaju provokativne aktivnosti u vazdušnom prostranstvu i vodama Crnog mora – naveo je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

 

Situacija u jugo-zapadnom strateškom pravcu i dalje je složena, što je u velikoj meri povezano sa pokušajima čitavog niza država da povećaju svoje vojno prisustvo kod južnih i zapadnih granica Rusije.

Kako je rekao, borbeni potencijal jedinica Južnog vojnog okruga jača zbog pokušaja NATO da onemogući stabilizaciju prilika u nizu zemalja Zakavkazja i Bliskog istoka.

– Nestabilna situacija uočljiva je u većem broju zemalja bliskoistočnog regiona i Zakavkazja. Pokušaji Alijanse da onemogući njenu normalizaciju primoravaju nas da preduzimamo simetrične mjere za strateško obuzdavanje i da jačamo borbeni potencijal snaga Južnog vojnog okruga – rekao je ministar.

U tom kontekstu, Šojgu je naveo da su tokom prošle godine održana 54 različita događaja, pri čemu je glavni bio formiranje još jedne motorizovane divizije.

– Pored toga vojska neprikidno dobija novu opremu. Tokom 2020. godine snage su dobile preko 3.200 jedinica modernog naoružanja i vojne tehnike – istakao je Šojgu.

(Sportske net)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.