Mladen Mikijelj

SNS i UKCG osuđuju napade na Janka Jelića: Pokušavaju da mu uskrate pravo da izrazi svoj stav

0

Srpski nacionalni savjet i Udruženje književnika Crne Gore najoštrije osuđuju pokušaj smjenjivanja pisca i satiričara Janka Jelića, direktora drame nikšićkog pozorišta.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, javne prijetnje i zahtjevi za smjenom Jelića, direktora jedne ugledne kulturne institucije, ustvari je ništa drugo do pokušaj da mu se uskratiti pravo da izrazi svoj stav.

– Ako odgovorno lice u pozorištu procijeni da je riječ o pozorišnom djelu koje njeguje temelje istinske kulture onda se njemu otvaraju sva vrata. Ukoliko neka predstava unižava kulturne postulate onda bi Jelića i trebalo smijeniti jer nije štitio ugled nacionalne kulture , ali i ugled nikšičkog pozorišta. Nije kultura baš sve ono što se želi njome proglasiti kako bi pod maskom raznoraznih sloboda primitivizam i sumnjivi javni nemoral proglasili kulturom – navodi se u saopštenju.

SNS i UKCG podržavaju Jelića da kao direktor drame treba i mora da prosudi da li je nešto što se nudi vrijeno javnog izvođenja kao pozorišna predstava, pa s toga i osuđujemo nekorektne i na momente uvredljive napade na njega.

– Kojim pravom oni za sebe kažu da su glumci, odnosno umetnici, sebe proglašavaju stručnjacima i svecima, dok sve druge, koji ne misle kao oni, nazivaju đavolima?
Jasno nam je da se Jeliću nije lako suočiti sa takvim izazovima, ali njegova hrabrost i odlučnost da zaštiti sebe i svoje saradnike su očekivani i logični. Važno je da se Jelić oseća sigurno i podržano. Uvereni smo da će uskoro prevazići ove izazove i da će predstava biti igrana na mestima koja zaslužuju njeni dometi.
Kultura ne smije da se klanja pred bilo kojim društveno-političkim pokretima, bez obzira kako se oni zvali, ko ih predstavlja i ko stoji iza njih. Jer, iza svake države, koja drži do svoje nacionalne časti, mora da stoji istinska kultura – zaključuje se u saopštenju.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.