SNP: Mjere Vlade govore o dubini krize u kojoj se Crna Gora našla

0

U SNP-u smatraju da su građani s pravom razočarani onim što je Vlada predložila jer je jasno da će dobiti znatno manje pomoći od države nego stanovnici zemalja regiona.

“Pažnju privlači to što je Vlada paketom mjera obuhvatila samo april i maj, a ne i mart, tokom kojeg su građani imali ogromne troškove, a preduzetnici ozbiljne gubitke. Umjesto što se Vlada opredijelila da preduzećima koja su zatvorena zbog odluke države o suzbijanju epidemije korona virusa za april i maj dodijeli subvenciju u iznosu od 70 odsto minimalne zarade (155 eura) i 100 odsto poreza i doprinosa na ukupnu minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog, bilo bi bolje da se kao u Hrvatskoj ovim poslodavcima isplati puni iznos minimalne zarade i da ta mjera važi tri mjeseca, kao i da ovi poslodavci budu oslobođeni i plaćanja poreza na dobit. Što se tiče poslodavaca iz ugroženih djelatnosti, subvencije za april i maj iznosiće 50 odsto bruto iznosa minimalne zarade, što je 182 eura. Hrvatska Vlada je i u ovom pogledu bila izdašnija, pa je kompanije koje imaju pad prihoda veći od 50 odsto, a imale su ranije ukupan godišnji prihod manji od milion eura u potpunosti oslobodila poreskih obaveza. Kompanije koje su imale promet veći od ovog iznosa oslobađaju se poreskih obaveza u procentu pada prometa. Predlog Vlade da se daju subvencije i za zaposlene na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade (255 eura) koji su iskoristili mogućnost da dok traje epidemija ostanu kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina, kao i subvencije u istom iznosu za zaposlene koji su morali da budu smješteni u karantin ili izolaciju, smatramo nedovoljnim”, saopšteno je iz SNP-a.

Pročitaj još | Konjević za Standard o mjerama Vlade: SDP će predložiti lex specialis – bez kamata na kredite u toku moratorijuma, zbrinuti radnike iz „sive zone“
U ovoj partiji smatraju da će subvencije preduzećima koji zaposle nove radnike u aprilu, a koji su do tada bili na evidenciji nezaposlenih će ostati mrtvo slovo na papiru jer će se rijetko koji poslodavac u narednim mjesecima odlučiti na zapošljavanje novih radnika.

“Mikro, mala i srednja preduzeća su morala dobiti pomoć makar u visini od 155 miliona eura za zaposlene i pokretanje zaustavljenih biznisa, koje je Vlada darežljivo ne tako davno dala Montenegro Erlajnsu. S obzirom da je Vlada saopštila da će subvencijama pomoći 100.000 ljudi, proizilazi da je 90% crnogorskih privatnih kompanija ugroženo. Te kompanije neće biti u stanju da pune budžet kroz plaćanje dažbina (PDV, porezi i doprinosi na razliku do subvencija, naknade, parafiskalne namete), a poznato je da se iz njihovih prihoda servisiraju plate u javnom sektoru, penzije, kapitalni budžet, itd. To govori o dubini krize u kojoj se Crna Gora našla”, poručuju iz SNP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.