Sluge Božije ili sluge Milove: „Ujdurme“ visokih predstavnika Islamske zajednice Crne Gore

0

Piše: Igor Damjanović

“Takođe, ne mogu da ne primijetim da tzv. građanski aktivisti i NVO sektor koji godinama optužuju pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da se miješa u politiku, sada ćute na očigledan pokušaj čelnih Islamske zajednice, ne samo da se miješaju u politiku, već i da plasiraju bestidne podvale i manipulacije.”, zaključio je Damjanović

Efendija Fejzić i Milo Đukanović u nenarušivom “sladu”

Od parlamentarnih izbora 30. avgusta i pada trodecenijskog režima, zaglušeni smo „hukom“ eksponenata bivše vlasti, njima vjernih medija i „zaslužnih“ intelektualaca o „urušavanju“ građanske Crne Gore, te poremećenim multinacionalnim i multivjerskim skladom. Krivce su našli u novoj vlasti, Srbima i SPC. Neosnovane optužbe, po običaju, „začinjavali“ su uvredama, od kojih je dobar dio išao i na adresu mitropolita Amfilohija. Ovakve prakse „građanista“ nisu prekinute ni nakon njegovog upokojenja.

Ipak, koliko god takvo ponašanje pomenutih (koji su „zaogrnuti“ crnogorskom zastavom, sa Sekulinom himnom na usnama besomučno pljačkali državu ili, zarad apanaže, istu relativizovali i opravdavali „uzvišenim“ ciljem – odbranom zemlje od Srba) bilo očekivano, moramo istaći da nas iskreno čudi i žalosti fakat da i visoki predstavnici Islamske zajednice (IZ) veoma često funkcionišu u matricama i koordinatama koje „propisuju“ poraženi DPS i njihovi sateliti.

„Patriotski“ incident u Pljevljima

Odmah nakon promjena na političkom „nebu“ Crne Gore, došlo je do „iznenadne poplave“ grafita i poruka mržnje u Pljevljima, a zasad nepoznati počinioci polomili su stakla na prostorijama Islamske zajednice uz poruku: „Polećela Crna Ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Premda je najveći dio javnosti u svemu ovome prepoznao „ruku“ ANB-a i pokušaj poraženog režima da, po oprobanom receptu, proizvodnjom mržnje, podjela, pa i sukoba „preživi“ i „dokaže“ međunarodnoj zajednici da samo oni mogu da garantuju miran suživot, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić poručio je da „muslimani Pljevalja ne smiju biti predmet iseljavanja niti matrica etničkog čišćenja nalik onom s početka devedesetih godina, te da država Crna Gora mora stati u njihovu zaštitu“.

Ipak, za crtanje šovinističkih grafita u Pljevljima SDT je optužilo neke od učesnika tzv. „patriotskog“ skupa u Podgorici.

Srbi, dakle, nisu krivi. Nikom normalnom nije ni na kraj pameti „da iseljava muslimane“. Zaštitu države i prijateljstvo sugrađana pravoslavne vjeroispovijesti – IMAJU.

Jasno je i ko nam „sreću kvari“. A i zašto. Još samo da to prihvati IZ, kad već Bošnjačkoj stranci ne pada na pamet.
Rožajski imam Kemal Murić: Amfilohije je vrag, nijedan Crnogorac ne može da ljubi njegove mrtve ruke

Nakon upokojenja mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, nemali broj pojedinaca bliskih odlazećem režimu, objavljivao je na društvenim mrežama uvredljive i primitivne komentare.

Ovoj skupini neodgovornih i mržnjom zadojenih osoba pridružio se i rožajski efendija i predavač u „Školi Kurana Rožaje“ – Kemal Murić.

Dežurna „savjest društva“ – nije kritikovale ovakav javni istup rožajskog imama. Reagovali su iz NVO „Ne damo Crnu Goru“, kao i građanin Milan Kuč, i podnijeli krivične prijave protiv Murića zbog govora mržnje.

Budući da se zbog ovog incidenta, koji baca sjenku na multietnički i multikonfesionalni sklad u Crnoj Gori, nijesu javno oglašavali, Mešihatu Islamske zajednice uputili smo mejl, sa molbom da nam odgovore da li se oni slažu sa stavovima efendije Murića, hoće li protiv njega preduzeti određene disciplinske mjere, te da li smatraju da je osoba sa ovakvim stavovima podobna da vaspitava nove generacije u „Školi Kurana“? Iako su se iz IZ ogradili od Murićevih stavova, nismo dobili odgovor na naredna dva pitanja.

Aferim.
„Opet ta Pljevlja“: Srbi siju „slatkiše razdora“

Svečano uručivanje poklon paketića za đake prvake od strane humanitarne organizacije „Sveti Sava“ zamišljeno je kao simbolični znak pažnje za pljevaljske školarce.

Međutim, visoki predstavnici Islamske zajednice Crne Gore, Bošnjačke stranke i DPS-a – potpomognuti medijima koji su u službi bivšeg režima, pobrinuli su se da se humanitarna akcija koja je, uzgred budi rečeno, sprovedena uz najveći mogući oprez (tako što su djeci islamske vjeroispovijesti podijeljeni isključivo slatkiši bez slikovnica i literature o liku i djelu Svetog Save) i bez bilo kakve medijske pompe, u potpunosti kriminalizuje i predstavi domaćoj i inostranoj javnosti kao prvorazredni skandal.
Bivši pljevaljski imam Samir Kadribašić

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, pozvao je ministarku Vesnu Bratić, ali i nevladin sektor da reaguju na djelovanje „nekih novih nevladinih organizacija koje unose nemir među građanima“. Doskorašnji glavni imam IZ u Pljevljima Samir Kadribašić sugerisao je roditeljima da ne šalju djecu u školu tog dana.

Međutim, najžustrija kritika mogla se čuti od strane glavnog imama za Podgoricu i Nikšić, DŽema Redžematovića, koji je, krajnje neobjašnjivo, povukao paralelu između poklon paketića i Srebrenice. Naime, on je, u razgovoru za Dnevne novine, istakao da je podjela slatkiša muslimanskim osnovcima u Pljevljima veliki broj muslimana asocirala, kako je rekao, na sliku iz Potočara koja je „prethodila neviđenom genocidu u novijoj povijesti!“
DŽemo Redžematović

Nastavljajući da širi „mir“ i „ljubav“, Redžematović je zaključio da posljednji događaji u Pljevljima imaju svoju genezu.

„Oni su kulminacija višedecenijskog srpskog ideologijskog djelovanja koje je često kroz mitomaniju neometano širilo svoj uticaj u obrazovnom, kulturnom i religijskom domenu, a pred kojim je, sada već bivša vlast, zatvarala oči. Aktuelna vlast je u konkretnom slučaju samo finiširala svoju zamisao svođenja jedne kulture i civilizacije na subkulturu, prenabregavajući činjenicu da njihove komšije muslimani nisu došli sa druge planete već da u Pljevljima žive nekoliko stoljeća i dio su muslimanskog autohtonog stanovništva“, naglasio je.
Reisu Fejziću na ogradi džamije „osvanuo“ krst sa četiri ocila – koji „osviće“ najmanje pet godina

Prije tri dana efendija Fejzić uzburkao je javnost objavom na Tviter-nalogu da je na ogradi Osmanagića džamije u podgoričkom naselju Stara varoš „osvanuo krst sa četiri ocila“.

Ovo je bio dovoljan povod da se ponovo oglase predstavnici poražene kleptokratije i „prepoznaju“ novi čin „velikosrpske agresije“, „okupacije“ Crne Gore. Osim političara, i pojedini Tviter-komentatori naslućivali su ko su „počinioci“, „predviđaju“ da je samo pitanje dana „kada će početi da ruše džamiju“…

Ipak, politički analitičar Nebojša Babović, argumentovano i ubjedljivo, u potpunosti je raskrinkao objavu Fejzića i, koristeći se Guglom i Strit vju-om, dokazao da pomenuti krst sa četiri ocila tu „osviće najmanje pet godina“.

„Prijatelji iz IZCG, stvarno nema potrebe da se bavite ovakvim stvarima. Prije se zapitajte zašto niko pet godina nije očistio grafit na ulazu u džamiju.“, zaključio je Babović.
Beranski imam Rahim Muratović o „posrbljavanju“ Crne Gore, Kosovu*, NATO, popisu…

Svoje mjesto u ovom pregledu svakako je zaslužio i beranski imam Rahim Muratović, koji je za „Al DŽaziru“ prokomentarisao, između ostalog, da državom upravlja „apostolska vlada“, da predstavnici manjina ostaju bez posla, da se „sveštenstvo previše uvodi u sve sfere“, te da je novoj vladi najbitinije da se „osvoji“ popis, a da se onda Crna Gora „desuverenizira“.

„Očigledno je da je to prioritet – da i oni koji su se do jučer pisali Crnogorcima da se sada pišu Srbi… Utiču i na nas, na bošnjačko stanovništvo, mada se neće niko pisati Srbinom. Naš broj Bošnjaka se prikazuje manji, ali ne možemo pomoći državi jer ako se pravoslavni živalj ne bude pisao Crnogorac jasno je čemu sve ovo vodi. Da budu manjina, pa se u tom slučaju ide i prema gubljenju državnosti, otkazivanju priznavanja Kosova, pa isključenju iz NATO-a. Svi pokazatelji idu u tom pravcu.“, zaključio je Muratović.

Jasno nam je da na ovakve istupe neće reagovati nijedna organizacija niti pojedinac koji, po pravilu, kao „opareni“ skaču na svaki pokušaj predstavnika SPC da prokomentarišu društveno-političku zbilju. Stoga smo uputili mejl Islamskoj zajednici, sa molbom da prokometarišu „incident“ u Podgorici, ali i „saznanja“ efendije Muratovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.