Šimun i Kluge potpisali Sporazum na Kipru: Definisana dvogodišnja saradnje između Ministarstva zdravlja i SZO

0

Ministar zdravlja Vojislav Šimun i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge na marginama ministarskog sastanka Inicijative malih zemalja, koji se održava na Kipru, potpisali su danas dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

Sporazumom je definisan okvir saradnje, i to u oblasti univerzalne pokrivenosti uslugama zdravstvene zaštite, zatim jačanja odgovora zdravstvenog sistema u kriznim i vanrednim situacijama, kao i unapređenja zdravlja na svim nivoima.

„Još jednom potvrđujem opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, u saradnji sa SZO, radimo na jačanju zdravstvenih kapaciteta i realizaciji zajedničkih ciljeva, a sve na dobrobit svakog pojedinca i cijelog društva, kako bi dostigli što je moguće veći nivo zdravstvene pokrivenosti i dostupnosti, kao i kvaliteta zdravstvene zaštite”, saopštio je Šimun.

Na sastanku sa Klugeom, Šimun je istakao da je Crna Gora veoma posvećena jačanju pripravnosti i kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u zemlji i regionu.

Pozdravio je uspostavljanje Panevropske mreže za pripravnost na vanredne situaciije.

„Sa COVID-om smo naučili lekciju da moramo biti spremni da odgovorimo prije nego što rizik postane prijetnja našem zdravlju“, izjavio je Šimun i istako da strateška orijentacija i pristup Vlade Crne Gore ima za cilj da stavi ljude i njihovo zdravlje u centar sektorskih politika i donošenja odluka.

Šimun i Kluge razgovarali su i o narednim koracima u cilju završetka Strategije kontrole kvalitete zdravstvene zaštite, sa jasnim skupom mjerljivih ciljeva i indikatora.

„Naši napori su usmjereni na vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem i nacionalne institucije“, rekao je Šimun.

Regionalni direktor SZO dr Kluge čestitao je ministru Šimunu na već vidljivim rezultatima i zahvalio na proaktivnom učešću Crne Gore na sastanku malih zemalja.

Saopštio da će SZO pružiti podršku Crnoj Gori u brojnim aktivnostima na kojima Ministarstvo zdravlja posvećeno radi, kao i da se raduje nastavku dosadašnje veoma dobre saradnje.

Posebno je izrazio spremnost da podrži plan ministra zdravlja da ojača menadžerske kapacitete za upravljanje zdravstvenim ustanovama, kao važnu pretpostavku unapređenja kvaliteta i racionalne upotrebe sveukupnih resursa.

Kluge je rekao i kako vidi Crnu Goru kao regionalni centar za pripremljneost i odgovor na vanredne javnozdravstvene prijetnje i istakao da je ulaganje u zdravstvenu sigurnost put ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite.

Šimun je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa SZO, navodeći da ista predstavlja model kako se grade partnerstva koja donose održive i dugoročne benefite za gradjane Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.