Selaković: Rekli su priznajte nezavisno Kosovo, nikada nešto ovako nisam doživio

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je, gostujući na TV Prva, komentarisao najnoviji razgovor delegacija iz Beograda i Prištine.

Selaković je otkrio šta se dešavalo iza zatvorenih vrata u Briselu.

Nakon obavljenih razgovora, poznato je da su obe delegacije odbacile predloge koje su iznijele suprotne strane, a jedino je izvjesno da će se dijalog nastaviti u julu.

“Predsjednik je neko ko je u kontinuitetu prisustvuje razgovorima sa predstavnicim Prištine, i ja sam puno puta bio prisutan, ali ovako nešto ja nisam doživio”, rekao je ministar Selaković.

“Rekli su priznajte nezavisno Kosovo, dalje, ZSO ih ne interesuje. Kada je riječ o nestalim osobama… Dakle, imate gospodina Lajčaka i gospodina Borelja, koji imaju konstruktivan pristup, i vi imate situaciju da Lajčak pročita dogovor o nestalim licima, i pročita da smo mi ispitali sve lokacije, a onda pročita 10 lokacija na KiM, od kojih je ispitana samo jedna, posle toga više nijedna lokacija, i onda vam posle toga Lajčak pročita šta su načela dogovora oko kojih smo se već saglasili”, rekao je Selaković.

Selaković je objasnio da delegacija iz Prištine ni po ovom pitanju nije bila nimalo konstruktivna.

“Lajčak pročita, predsjednik kaže, mi smo suštinski saglasni sa tim i onda iz Prištine kažu Veljko Odalović ne može da bude tu, i šta vi da kažete tu”, rekao je Selaković.

Jedini dogovor koji je postignut je da se članovi delegacija ponovo sastanu u julu mjesecu, objasnio je Selaković. Dodao je da se uprkos kontruktivnom pristupu Lajčaka, ne može složiti sa tim da je ovaj razgovor u bilo kom smislu bio uspješan.

Skrnavljenje grobova i crkava na KiM

Fotografija svježe oskrnavljenih grobova u Orahovcu izazvale su osudu javnosti, a ministar kaže da, nažalost, osuda od strane mežunarodne zajednice izostaje.

“Ne reaguju na to onako kako mi očekujemo. Nemojmo da imamo zablude. Ovo se dogodilo prije tri dana, ovo su svježi grobovi. Od početka godine na KiM je oskrnavljeno ili zapaljeno 13 srpskih svetinja, crkava ili manastira, nismo vidjeli neku rekaciju zvaničnika na to”, kazao je Selaković.

Za Srbiju dijalog nema alternativu

Ministar spoljnih poslova je još jednom ponovio đa je prioritet Srbije i ka čemu će srpska delegacija težiti i u narednom periodu.

“Mi smo pokazali da smo jedna ozbiljna država koja želi da odgovorno rješava problem. Za nas je dijalog nešto što nema alternativu. Mi smo tu da se borimo za naš narod na KiM”, zaključio je Selaković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.