SDT obezbijedio zaštićenog svjedoka: Progovorio o pokušaju atentata na Kašćelana

0

Jedan od aktera pripremanja ubistva jednog od vođa “kavačkog klana” Slobodana Kašćelana dobio je status zaštićenog svjedoka, saznaje Dan iz izvora bliskog istrazi. Njega je u tom svojstvu juče, u ranim jutarnjim satima, saslušao sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović.

Kako saznaje Dan saslušanje svjedoka u prisustvu njegovog branioca trajalo je više sati, a šta je ispričao sudiji zasad je tajna jer nijedna strana u postupku nije željela da iznosi detalje saslušanja kako ne bi ugrozili istragu, naročito pri činjenici da su svi obavezni da čuvaju podatak o identitetu ovog lica.

Kašćelan je bio meta ubistva planiranog za 22. januar, koje je crnogorska policija spriječila. Tada su uhapšeni Dušan Ivanović, Momo Milić i Hasan Turković, koji se sumnjiče da su krili eksploziv koji nisu uspjeli da iskoriste u pokušaju likvidacije 22. januara, pa su namjeravali da ga prebace do Bara, gdje je trebalo da ubiju člana kriminalne grupe bliske “kavčanima.

Za djelo koje je planirano u Podgorici trebalo je da bude isplaćeno 500.000 eura, dok je za djelo koje je planirano u Baru ovoj kriminalnoj organizaciji trebalo da bude isplaćeno oko 50.000 eura, i to samo neposrednim izvršiocima saopštili su ranije predstavnici tužilaštva na konferenciji za štampu.

Prema sumnjama istražitelja, kriminalna grupa koju je iz zatvora u Spužu organizovao Janko Vukadinović planirala je da u Podgorici eksplozivom raznese Kašćelanov blindirani automobil kada se zaustavi na semaforu. Istog dana kada je planirano ubistvo, Kašćelan je trebalo da dođe u podgorički Viši sud, gdje mu se pred vijećem sudije Dragoja Jovića sudi po optužnici za pranje novca, ali je to suđenje tada odloženo.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da je eksplozivna naprava koja je pronađena u Podgorici ručno rađena i da je bila toliko jaka da bi ubistvo realizovano na semaforu ili negdje na ulici bilo katastrofalno.

Eksplozivna naprava je bila ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smješteno oko 3,2 kilograma plastičnog eksploziva. Preliminarna izjašnjenja stručnjaka govore da je ubojno dejstvo ove naprave najmanje 100 metara u prečniku od mjesta eksplozije. Naprava je bila pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu.

S obzirom na količinu eksploziva koja je planirana za ovo ubistvo, teško da bi Kašćelan imao šanse da preživi. Za slučaj da se to ipak dogodi, dvojica članova kriminalne grupe čekali su na motoru spremni da mu priđu i pucaju u njega iz blizine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.