SDP: Onemogućiti obračunavanje kamata za period odlaganja kredita za građane i privredu

0

Socijaldemokratska partija je u skupštinsku proceduru predala četiri predloga zakona: Predlog zakona o odlaganju plaćanjakreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis),  Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Predlog zakona o dopuni Zakona o porezu nadohodak fizičkih lica i Predlog zakona o dopunama Zakona o Prijestonici.

Poslanici SDP očekuju da će predsednik Skupštine Ivan Brajović na prvoj sjednici Skupštine, koja se očekuje krajem aprila, uvrstiti ove zakone u dnevni red čijim bi usvajanjem i primjenom bile ublažene posljedice aktuelne krize za značajan broj naših građana i privrednih subjekata

Zamjenik predsjednika SDP je predstavljajući Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita ponoviostav SDP da je nedopustivo u postojećoj situaciji omogućiti bankama da krizu iskoriste za zaradu na teret građana i privrede u uslovima epidemije.

On je naveo da su banke, u prošloj godini, imale profit od ovih građana i privrede oko 50 miliona eura, pa bi bilo fer i minimum korektnog odnosa i razumijevanja trenutne krize da se ne obračunavaju kamate za period od tri mjeseca i time pokažu elementarna solidarnost i podijeli teret krize sadržavom, ostalim privrednim subjektima i svim građanima CrneGore. 

SDP stoga traži usvajanje Predloga zakona kojim bi se onemogućilo obračunavanje kamata za period odlaganja kredita za građane i privredu. Ovo tim prije jer je javnost dovedena u zabludu izjavama guvernera Žugića, koji je obećao da ovih kamata neće biti. Veliki broj naših građana a i pravnih lica je zaključio aranžmane sa bankama i opravdano je očekivanje da njihove rate neće biti uvećane nakon perioda moratorijuma. Zato sada s pravom se iskazuje razočaranje i revolt zbog ovakvog ponašanja CBCG i poslovnih banaka. Ovim zakonom SDP želi da ispravi nepravdu prema građanima, omogućavajući im da kroz odlaganje kredita nemaju nikakvih dodatnih troškova kojibi im otežali ionako tešku situaciju zbog okolnosti trajuće krize, rekao je Konjević.

Potpredsjednik SDP Bojan Zeković je naveo da Predlozi zakonao dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, omogućavaju otpis svih doprinosa i poreza za sve privredne subjekte čiji je rad bio zabranjen tokom krize.

On je takođe istakao da dopune ovih zakona daju mogućnost Vladi da otpišudio poreza i doprinosa privrednim subjetkima čiji je rad bio otežan ili ugrožen tokom trajanja krize.

On je rekao da je minimum fer odnosa da država potpuno otpiše ove obaveze svim poslodavcima koji nijesu mogli raditi a da one koji su radili u otežanim uslovima značajno relaksira ovih obaveza. Nije fer da se naplaćuju obaveze zaposlenima i privrednicima u periodu kada oni ne mogu da ostvaruju prihode odlukama nadležnih organa.

Ovim rasterećenjem poslodavaca se u stvari olakšava položaj zaposlenih u ovim subjektima budući da će više sredstava biti na raspolaganju za pokrivanje zarada zaposlenih”, rekao je Zeković.

On je naveo da mjere koje je povodom ovog pitanja nedavno usvojila Vlada nijesu dovoljne i da SDP kroz predlaganje zakona želi da ovu materiju reguliše na mnogopravedniji i pošteniji način.

Predsjednik OO SDP Cetinje Boris Kaluđerović je predstavio dopune Zakona o Prijestonici o kojem će SDP takođe tražitihitno izjašnjenje na prvoj sjednici Skupštine. On je naveo da je suština ovih dopuna davanje mogućnosti da se sredstva iz Zakona o Prijestonici, iz kapitalnog budžeta, preusmjere na urgentnu pomoć građanima i privredi Cetinja

Ovo su nepredviđene situacije, a veliki broj građana Cetinja, kao uostalom i svih krajeva naše države, je u ekonomskim problemima pa smatramo opravdanim da se ova sredstva iz Zakona iskoriste za spašavanje privrede i egzistencijane potrebe građana Cetinja. Vjerujemo da će se svi saglasiti da je to u ovom trenutku prioritet i da će naš Predlog zakona dobiti podršku u Skupštini Crne Gore”, rekao je Kaluđerović.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.