Šapić: Dok sam na čelu Beograda, festival „Mirdita, dobar dan“ nema saglasnost za održavanje

0

Predsjednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da, dok je on na čelu glavnog grada Srbije, Grad Beograd neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala “Mirdita, dobar dan”.

Kako je saopšteno na Beoinfu, zvaničnom portalu Grada, Šapić je istakao da je izričito protiv održavanja festivala „Mirdita, dobar dan” koji “godinama unazad direktno falsifikuje i mijenja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasljeđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije”.

“Ovoga puta su otišli i korak dalje i isti festival su zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi”, izjavio je Šapić.

Kako je dodao, oni sve vrijeme, pod okriljem kulturnog djelovanja, direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasljeđe Srbije i srpskog naroda.

“Pritom, prije samo par mjeseci, prištinske vlasti nisu dozvolile našem glumcu Nenadu Jezdiću da igra monodramu „Knjiga o Milutinu” na teritoriji Kosova, na teritoriji naše države, a mi i na to treba da zatvorimo oči i da ih ovde valjda dočekamo „aplauzima” i još im asistiramo kako bi oni u Beogradu održavali taj njihov festival ugrožavajući identitet i kulturno nasljeđe srpskog naroda. Zbog čega? Da bismo usred Beograda slušali debate na raznorazne teme koje su na festivalu „Mirdita” bile pristutne. Kao kada su 2020. godine u okviru „Mirdite” imali debatu na temu „Kosovo – nasljeđe sjećanja”, ali i promociju istoimene publikacije i izložbe na tu temu”, naveo je Šapić.

Podsjetio je i da je jedna od tema na debatama bila i „Zašto se članstvo u međunarodnoj organizaciji kao što je UNESKO, čiji je cilj njegovanje baštine i promocija kulture, vidi kao igra u kojoj jedna strana nužno gubi?”.

“Na kojoj je izrečeno: „Na Kosovu postoji kolektivna svijest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podijeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko”. Ili možda treba da slušamo debatu kao onu koja je u okviru festivala bila održana 2019. godine gdje je promovisana antologija savremene kosovske drame, „Let iznad kosovskog pozorišta”. Antologiju su činile drame koje objašnjavaju borbu za kosovsku nezavisnost od bombardovanja 1999. godine do 2008. godine. Najava te debate je glasila: „Šta borba za nezavisnost znači za dramsku književnost na Kosovu?” Ili možda treba da upriličimo još jednu promociju knjige kao onu koju su već održali kada je promovisana knjiga „Istorija Kosova u školskim udžbenicima istorije Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije””, upitao je

Kako je rekao, dok god on bude bio na čelu srpske prijestonice, Grad Beograd neće davati niti jednu vrstu saglasnosti za održavanje „Mirdite” i svi prostori koje eventualno budu koristili biće isključivo privatni.

“Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi”, naglasio je Šapić.

Pozvao je i Vladu Srbije da dobro razmisli da li ovakve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji, jer one direktno podrivaju ustavno pravni poredak.

“Ovakvi festivali pod plaštom toga da promovišu savremenu kulturnu scenu Prištine, usred Beograda održavaju tribine, izložbe i debate na kojima se objašnjava zašto je dobro da tzv. Kosovo postane članica UNESKO i kako srpski spomenici na KiM zapravo nisu srpski, već su dio „kosovske kulturne baštine”, i kako „politika tu baštinu pokušava da podijeli po nacionalnosti”. Perfidno, na mala vrata, pokušavaju da uvedu i promovišu politički koncept „kosovske kulturne baštine”, odnosno albanizaciju srpske baštine na Kosovu i Metohiji kroz pokušaj izgradnje kolektivnog kulturnog nasljeđa. Grad Beograd u tome neće učestvovati”, poručio je Šapić pred najavu održavanja jedanaestog po redu Festivala „Mirdita, dobar dan” u Beogradu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.