Ruski senator: Na vidiku novi rat između Vašingtona i Pekinga

0

Između SAD i Kine može doći do političkog rata sa bakteriološkim tonom, smatra ruski senator Aleksej Puškov.

Prema riječima Puškova, sukob između Vašingtona i Pekinga se odavno predviđa. Ranije smo ga mogli videti kroz trgovinski rat, a sad može dobiti bakteriološke nijanse.

„U slučaju da Sjedinjene Američke Države odluče da optuže Kinu za namjerno skrivanje podataka o Kovid-19 – taj sukob može da dobije oblik političkog rata sa bakteriološkom nijansom“, napisao je Puškov na svom Tviter nalogu.

Brojne osude Kine u Americi

Američka televizija „Foks Njuz“ je, pozivajući se na izvore, ranije saopštila da je prvi pacijent zaražen virusom korona radio u laboratoriji Instituta za virusologiju u kineskom Vuhanu. Jedan od izvora kanala optužio je Kinu za „najskuplju operaciju skrivanja dokaza“ u istoriji.

S tim u vezi, američki senator Lindzi Grem izjavio je da je Kina odgovorna za smrt Amerikanaca zbog širenja koronavirusne infekcije, kao i za njihovu nezaposlenost i dodao da tu zemlju treba žestoko kazniti, kako bi u budućnosti promijenila svoje ponašanje.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je nedavno da američka strana namerava da otkrije porijeklo virusa korona, kao i verziju da li je nastao u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

On je dodao da SAD istražuju izbijanje virusa korona u Kini i ukoliko se ispostavi da je ta zemlja svjesno dopustila izbijanje epidemije, može očekivati posledice.

Kada je riječ o stavu Rusije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da smatra nedopustivim zamjerke koje se u poslednje vreme često čuju iz nekih država na račun Kine zbog širenja virusa korone. Od njih, kako je rekao, diže mu se kosa na glavi.

Pandemija virusa korona

Od virusa KOVID-19 do sada je u svijetu oboljelo skoro 2,5 milona ljudi, dok je preminulo skoro 166.000 osoba. Sve je više je osoba koje su se oporavile – 625.304.

Najviše žrtava je u SAD, gde je broj preminulih premašio je 40.000.

Univerzitet Džons Hopkins, na sajtu na kojem objavljuje statistiku tokom pandemije korona virusa, navodi da su u SAD od korona virusa preminule 40.682 osobe, a samo u gradu Njujorku 14.451 osoba.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.