Ruski naučnici pokazali kako izgleda autopsija vuka starog 44.000 godina

0

Ruski naučnici sprovode obdukciju vuka zamrznutog u permafrostu oko 44.000 godina, što je otkriće za koje kažu da je prvo takve vrste.

Tijelo vuka koje su 2021. godine slučajno pronašli stanovnici krajnje sjeveroistočne regije Jakutije, okruga Abiskij, naučnici tek sada propisno ispituju, objavila je novinska agencija Rojters.

“Ovo je prvo svjetsko otkriće grabežljivca iz kasnog pleistocena”, rekao je Albert Protopopov, vođa odjeljenja za proučavanje faune mamuta na Akademiji nauka u Jakutiji.

“Njegova starost je oko 44.000 godina i nikada prije nije bilo takvih nalaza”, rekao je on.

Naučnici izvode autopsiju u laboratoriji na Sjeveroistočnom federalnom univerzitetu u Jakutiji u Rusiji [Michil Yakovlev/Sjeveroistočni federalni univerzitet/Handout putem Reutersa]

Stiješnjena između Arktičkog okeana i ruskog arktičkog dalekog istoka, Jakutija je veliko područje močvara i šuma, od kojih je oko 95 posto prekriveno permafrostom.

Poznato je da zimske temperature u regiji padaju i do minus 64 stepena Celzijusa.

“Obično su životinje biljojedi te koje umiru, zaglave u močvarama, smrznu se i stignu do nas kao cjeline. Ovo je prvi put da je pronađen veliki mesožder”, rekao je Protopopov.

Iako nije neuobičajeno pronaći stoljećima stara tijela životinja zakopana duboko u permafrostu, koje se polako tope zbog klimatskih promjena, vuk je poseban, rekao je Protopopov.

“Bio je to vrlo aktivan predator, jedan od većih. Nešto manji od špiljskog lava i medvjeda, ali vrlo aktivan, pokretan grabežljivac, a bio je i strvinar”, dodao je.

Za Artjoma Nedolužka, direktora razvoja laboratorija za paleogenetiku na Evropskom univerzitetu u Sankt Peterburgu, vukovi ostaci nude rijedak uvid u Jakutiju od prije 44.000 godina.

“Glavni cilj je razumjeti čime se taj vuk hranio, ko je on bio i kakav je odnos prema onim drevnim vukovima koji su nastanjivali sjeveroistočni dio Euroazije”, kazao je Nedolžuka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.