Ruska vakcina može da zaustavi pandemiju

0

Rusija je napravila vakcinu „Sputnjik Ve“ i pokazala sposobnost samostalnog razvoja lijeka koji može suzbiti pandemiju virusa korona, piše špansko izdanje francuskog lista „Mond diplomatik“.

Autor članka Federiko Kusko smatra da je Zapad reagovao skeptično i ravnodušno na pojavu ovog preparata iz neznanja o ruskoj naučnoj tradiciji.

„Vođeno jezičkim, kulturnim i političkim razlikama, ovo neznanje sa sumnjom je dočekalo ruske inicijative“, rekao je Kusko.

U članku se naglašava da je stvaranje vakcine „Sputnjik Ve“ rezultat čitavog istorijskog lanca naučnog razvoja u Rusiji. Međutim, prema njegovom mišljenju, zapadni „pripovedači priča“ godinama negiraju ruska dostignuća i sada su iznenađeni objavom o stvaranju leka.

„Za razliku od zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, gde farmaceutske laboratorije nameću svoje lekove po astronomskim cenama, Rusija ne juri za novcem“, istakao je autor članka.

Kusko je dodao da se „Sputnjik Ve“ sada širi svijetom i moguće je da se za 50 godina niko neće sjećati zapadnih sumnji u vezi sa ruskom vakcinom.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.